Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

20 Jan, 2014 18:59 605 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 20 ianuarie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: evoluţiile din Vecinătatea Sudică a UE, cu accent pe situaţia din Siria şi Egipt, stadiul negocierilor privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian, Afganistan, relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud. 

Discuţiile privind evoluţiile din Siria au prilejuit o evaluare a perspectivelor privind procesul Geneva II, în special după rezultatele reuniunii opoziţiei siriene de la Istanbul, din 17-18 ianuarie 2014. În acest context, a fost salutată decizia Coaliţiei Naţionale Siriene de a participa la conferinţa Geneva II, punctul de pornire al procesului politic pentru soluţionarea crizei siriene. Miniştrii europeni au reiterat preocuparea pentru situaţia umanitară deosebit de critică, ale cărei consecinţe se răsfrâng în întreaga regiune. Au fost adoptate Concluzii.
Referitor la situaţia din Egipt, s-a exprimat speranţa că rezultatele referendumului constituţional, desfăşurat în perioada 14-15 ianuarie 2014, vor răspunde aspiraţiilor legitime ale poporului egiptean. A fost reafirmată importanţa continuării implementării etapelor prevăzute în Foaia de Parcurs, prin organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

În ceea ce priveşte Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul Titus Corlăţean a reiterat mesajele transmise cu ocazia turneului efectuat în Israel şi Teritoriile Palestiniene (22-26 decembrie 2013), centrate pe încurajarea părţilor de a rămâne angajate activ în discuţii în vederea identificării unei soluţii a celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Oficialul român S-a referit la importanţa acordării unei atenţii speciale procesului educaţional pentru formarea tinerei generaţii în spiritului cultului păcii atât în Israel, cât şi în Palestina. A pledat pentru menţinerea angajamentului UE în regiune, inclusiv în plan bilateral al statelor membre UE, în strânsă cooperare cu SUA şi partenerii regionali, inclusiv Liga Arabă.
Dezbaterea privind Afganistan a vizat angajamentul UE post-2014, în contextul retragerii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea stabilităţii şi dezvoltării pe termen lung în Afganistan. În context, s-a exprimat ideea că o astfel de soluţie pe termen lung este posibilă doar prin cooperare regională şi angrenarea tuturor actorilor interesaţi. A fost subliniată importanţa unui proces electoral democratic, transparent şi legitim, ca precondiţie pentru dezvoltarea durabilă pe termen lung.

Pe agendă a figurat și punctul referitor la relaţiile cu Federaţia Rusă, în perspectiva summit-ului UE-Rusia ce se va desfăşura la Bruxelles, în perioada 27-28 ianuarie 2014.
Miniștrii europeni au abordat o serie de aspecte legate de Parteneriatul Estic (PaE). PaE este un instrument important pentru promovarea stabilităţii şi prosperităţii statelor partenere şi nu un format îndreptat împotriva unor state terţe. În contextul evoluţiilor din ultimele zile din Ucraina, au fost adoptate Concluzii ministeriale.
În intervenţia sa pe ansamblul relaţiilor UE cu Vecinătatea estică, ministrul Titus Corlăţean a evocat rezultatele summit-ului PaE desfăşurat la Vilnius în perioada 28-29 noiembrie 2013, evidenţiind modelele de succes ale Republicii Moldova şi Georgiei. A reafirmat faptul că acestea au demonstrat voinţă politică şi angajament constant şi concret în relaţiile cu UE şi a subliniat importanţa susţinerii acestor state în parcursul lor european şi menţinerii ritmului ireversibil al proceselor de reformă demarate.

Referindu-se la Republica Moldova, oficialul român a arătat că este importantă transmiterea unor mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău, inclusiv prin sporirea numărului de vizite la nivel înalt în regiune, ca parte a eforturilor constante necesare menţinerii angajamentului acestui stat pe calea europeană. În acest sens, a anunţat transmiterea către omologii europeni şi oficialii UE a invitaţiei de participare la reuniunea „Grupului de Acţiune Europeană pentru Republica Moldova” (GAERM), care va fi organizată la Bruxelles, sub co-preşedinţie română şi franceză, în marja reuniunii CAE din februarie 2014. Totodată, similar pozițiilor exprimate de alți miniștri europeni, a subliniat importanţa adoptării cât mai curând posibil a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni și semnării Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova.

Reuniunea miniştrilor europeni a inclus şi o dezbatere amplă privind evoluţiile din Africa, în special Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud, pe fondul deteriorării grave a situaţiei de securitate şi umanitare din aceste state.
Şeful diplomaţiei române a reiterat necesitatea încetării tuturor violenţelor de pe teritoriul Republicii Centrafricane, precum şi a angajării forţelor politice într-un dialog cuprinzător. A arătat că sunt necesare progrese concrete în procesul de tranziţie, pentru a permite organizarea alegerilor prezidenţiale şi legislative transparente până la sfârşitul acestui an. Demnitarul român s-a pronunţat în favoarea unei implicări ferme, atât la nivel regional cât şi internaţional, pentru a sprijini autorităţile locale în restabilirea ordinii şi securităţii.

Miniştrii au exprimat îngrijorare faţă de instabilitatea şi volatilitatea situaţiei din Sudanul de Sud, cu potenţial destabilizator pentru întreaga regiune. Au lansat un apel părţilor de a se abţine de la violenţe şi de a demara un proces politic cuprinzător, care să includă eliberarea tuturor prizonierilor politici. Angajamentul UE în regiune este crucial, în special prin sprijinirea eforturilor Autorităţii Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD), în vederea identificării rapide a unei soluţii la criză şi demarării reformelor constituţionale.
În contextul publicării, la 20 ianuarie 2014, de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a Raportului privind aplicarea de către Iran a măsurilor convenite cu grupul E3+3 prin Planul Comun de Acţiune pe tema dosarului nuclear iranian, Consiliul a adoptat Decizia privind suspendarea parţială a regimului de sancţiuni UE impuse Iranului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii