Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Josip Leko

ro

05 Feb, 2014 20:00 519 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 5 februarie 2014, o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Josip Leko, în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul român o efectuează în această ţară.
Cei doi interlocutori au subliniat cooperarea excelentă la nivel bilateral, cu precădere în ceea ce priveşte componenta parlamentară, reflectată în substanţa şi frecvenţa dialogului politic din ultima perioadă. În context, ambii interlocutori au evocat consistenţa dialogului avut cu ocazia vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Parlamentului croat, la 4 noiembrie 2013 şi şi-au manifestat dorinţa pentru intensificarea dialogului parlamentar la nivel înalt în anul 2014.
În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de implicarea parlamentelor naţionale în procesul decizional european fiind subliniat rolul important al acestora în reducerea deficitului democratic la nivel european. De asemenea, ambele părţi au menţionat importanţa intensificării consultărilor la nivelul comisiilor pentru afaceri externe şi pentru afaceri europene din legislativele celor două state în vederea unei mai bune coordonări pentru promovarea subiectelor de interes comun la nivel regional şi european.
Cei doi oficiali au discutat despre necesitatea impulsionării cooperării economice, prin iniţiative concrete precum organizarea unui Forum de afaceri la nivel bilateral.
Cele două părţi au avut şi un schimb de opinii cu privire la agenda europeană şi cea regională, cu accent pe evoluţia statelor din regiunea Balcanilor de Vest reconfirmând susţinerea pentru parcursul european al acestor state.
Totodată, cu referire la Vecinătatea Estică, cei doi oficiali au reiterat importanţa implementării, post Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi a semnării, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova. În context, a fost discutată şi situaţia actuală din Ucraina.
În cadrul convorbirilor s-a degajat convergenţa poziţiilor celor două ţări pe numeroase teme de interes ale agendei europene şi internaţionale, precum şi dorinţa de aprofundare a cooperării în plan bilateral.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii