Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de Presă Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la sesiunea internațională de cercetări ştiinţifice “Legislație, religie și libertate. O abordare în contextul globalizării”

ro

22 Oct, 2014 14:23 1112 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 22 octombrie 2014, la sesiunea internațională de cercetări ştiinţifice “Legislație, religie și libertate. O abordare în contextul globalizării”, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului. Evenimentul aflat la cea de-a doua ediţie este organizat de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate în colaborare cu Comisia Juridică din Camera Deputaților.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat importanţa desfăşurării activităţii religioase a tuturor cultelor fără nici un fel de restricţii, potrivit normelor şi tradiţiilor proprii, în conformitate cu credinţele, doctrinele religioase şi ritualurile specifice fiecărora dintre ele. „România susţine libertatea de religie, toleranţa religioasă, nediscriminarea pe motivul convingerilor religioase, precum şi condamnarea oricărui atac asupra unor comunităţi religioase şi este implicată activ în acţiunile si activităţile comunităţii internaţionale în promovarea acestui dialog”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat, de asemenea, necesitatea afirmării unei identităţi religioase într-o „Europă a naţiunilor”, care reprezintă un element fundamental al instaurării unei alte faţete a securităţii, complementară securităţii sociale, culturale şi economice. „Garantarea şi întărirea securităţii naţionale stimulează procesele de afirmare a identităţilor individuale, constituind un mediu intern de securitate în care individul se regăseşte în sistemul de valori al societăţii. Asigurarea securităţii individului ajută la întărirea unităţii de voinţă şi acţiune a comunităţii sociale şi descurajează fenomenele de înstrăinare care stau la baza a numeroase forme de comportament antisocial”, a arătat Titus Corlăţean.
Totodată, ministrul afacerilor externe a făcut referire la rolul diplomaţiei româneşti în gestionarea relaţiilor cu organizaţiile şi cultele religioase din ţările în care trăiesc românii din străinătate. „Unul dintre subiectele pentru care noi ne luptăm acum foarte mult este legat de statutul şi recunoaşterea şi garantarea libertăţii Bisericii Creştine Ortodoxe din Serbia, în special pentru Serbia de nord-est, în Valea Timocului. Situația este încă, complicată acolo și acest lucru face parte din (...) afirmarea identității românești pentru românii vlahi din Valea Timocului și mai ține și de respectarea unor criterii foarte clare pentru aderarea la UE”, a subliniat ministrul Titus Corlăţean.
În încheiere, şeful diplomaţiei române a reiterat că diversitatea culturală şi religioasă reprezintă o resursă în dezvoltarea societăţii şi că actualul proces de reflecţie asupra construcţiei europene propune şi o redefinire a identităţii naţionale, dar nu în funcţie de elementele care ne despart, ci de setul de valori comune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii