Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene - 29.08.2014

ro

29 Aug, 2014 13:12 773 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat în perioada 28-29 august 2014, la Milano, la reuniunea informală a miniştrilor/secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale UE, organizată de Preşedinţia italiană a Consiliului UE.

Principalele subiecte abordate în discuţii au vizat analizarea modalităţilor de optimizare a funcţionării sistemului decizional al UE, inclusiv prin reorganizarea configuraţiei („formaţiunilor”) Consiliului, precum şi priorităţile Uniunii în implementarea Agendei strategice.

În cadrul discuţiilor pe aceste teme, secretarul de stat George Ciamba a reiterat deschiderea faţă de discutarea posibilităţilor de ameliorare a funcţionării UE şi a modalităţilor de creştere a eficienţei procedurilor de lucru la nivelul instituţiilor europene.

De asemenea, secretarul de stat român a reiterat sprijinul pentru „metoda comunitară” şi a pledat pentru menţinerea echilibrului instituţional, a solidarităţii şi coeziunii la nivelul UE. A apreciat că actualul cadru legislativ este suficient pentru îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor europene, inclusiv pentru consolidarea rolului Consiliului Afaceri Generale (CAG) în procesul decizional al UE şi exploatarea întregului său potenţial în coordonarea măsurilor şi abordarea temelor orizontale, având în vedere că aceasta ar implica inclusiv asigurarea unei pregătiri şi a unui follow-up corespunzător la cele mai importante aspecte ale agendei Consiliului European. În context, a subliniat necesitatea exploatării posibilităţilor oferite de Tratatele actuale şi evitării suprapunerilor, scopul principal al exerciţiului fiind eficientizarea acţiunii, inclusiv prin simplificarea instrumentarului existent.

În privinţa Agendei strategice a Uniunii, a arătat că în lumina rezultatelor scrutinului european care au indicat o serie de evoluţii preocupante, în mod deosebit creşterea susţinerii pentru formaţiunile anti-sistem şi eurofobe, precum şi în contextul securitar complex din vecinătatea UE, este necesar ca Uniunea să reacţioneze la timp prin măsuri concrete şi credibile şi prin decizii pe măsura provocărilor, preocupărilor şi aşteptărilor cetăţenilor. A subliniat importanţa implementării agendei europene şi necesitatea tratării simultane a obiectivelor agreate în cadrul acesteia, întrucât „priorităţile nu pot fi prioritizate” şi constituie un întreg, determinându-şi în corelare efectele. Din perspectiva intereselor României, a apreciat relevante creşterea economică, crearea locurilor de muncă, respectarea libertăţilor fundamentale care stau la baza pieţei interne, inclusiv libera circulaţie a cetăţenilor europeni, un răspuns ferm şi unitar la provocările de securitate din imediata vecinătate a Uniunii. A precizat că acestea constituie priorităţi majore şi aşteptări legitime pentru România, care va urmări reflectarea acestora în activitatea instituţiilor europene şi a viitorilor lideri europeni.
În lumina discuţiilor în curs cu privire la schimbările instituţionale, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa parcurgerii cât mai rapide a procesului în curs, pentru evitarea prelungirii dezbaterilor, având în vedere că UE trebuie să demonstreze în perioada următoare un angajament concret atât în plan intern, dar şi extern, prin asigurarea unei vecinătăţi sigure şi stabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii