Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum evoluează sau involuează averile aleşilor noştri Făgădău, cu munca la stat, soţia, cu venituri de la privat (document)

ro

05 Dec, 2015 00:00 5107 Marime text
Aleşii locali, demnitarii, persoanele cu funcţii de conducere şi control şi funcţionarii publici aveau obligaţia ca, până la data de 15 iunie, să îşi depună sau să îşi actualizeze declaraţiile de avere aferente anului 2014. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele demnitarilor şi angajaţilor celor mai importante instituţii publice din judeţul Constanţa şi ai companiilor naţionale, aşa cum apar acestea fie pe site-urile instituţiilor, fie pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
Pe parcursul unui an, viaţa şi „zestrea“ lui Decebal Făgădău au cunoscut o serie de modificări. În primul rând, acesta a devenit, oficial şi legal, şef al administraţiei locale constănţene, ca urmare a demisiei din funcţia de edil-şef a lui Radu Mazăre. Efectul: atribuţii şi obligaţii mai multe, timp mai puţin alocat familiei şi program prelungit la Primărie.
 
Numai că promovarea la care facem referire pare să fi afectat şi rezerva financiară în cash a familiei. Comparând declaraţia de avere depusă în iunie 2014 cu cea din august 2015, am constatat că suma în numerar declarată de Făgădău s-a redus cu 25.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care veniturile soţiei au crescut. Dacă în declaraţia de avere din iunie 2014, aceasta figura cu venituri de la trei firme însumând 22.765 de lei, în documentul datat iunie 2015, doamna Făgădău apare cu venituri obţinute tot de la trei firme (una nouă, care nu figura în declaraţia anterioară) care s-au ridicat la 72.434 de lei. Tot la capitolul venituri, familia Făgădău beneficiază şi de o dobândă mai mare de la o bancă, de la 82 de lei în anul fiscal 2013, la 178 de lei în anul fiscal 2014, în timp ce dividendele de la OMV Petrom au adus în bugetul acesteia doar doi lei în plus.

De unde vin banii doamnei Făgădău 

Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, în anul fiscal 2013, Daniela Monica Gaitanidis Făgădău primea salariu de la trei firme: SC Pozitron Medical Investigations SRL, cu sediul în Constanţa, SC Cardioscan SRL, cu sediul în Timişoara, şi SC Ideea Contrast SRL, cu sediul în satul Sinoe, comuna Mihai Viteazu, judeţul Constanţa. Anul următor, veniturile doamnei Făgădău veneau tot de la trei firme, numai că, în locul SC Ideea Constrast SRL, în declaraţia de avere a soţului apare SC Poseidon Management SRL, cu sediul în Constanţa.
 
Înainte de a vă spune cine sunt acţionarii acestor firme, facem şi o altă precizare. În cazul firmei Cardioscan SRL, cu sediul în Timişoara, informaţiile furnizate de Registrul Comerţului arată că firma a fost radiată din Timişoara în octombrie 2013, iar în decembrie 2014, a fost pusă în funcţiune la Constanţa. Şi dacă am amintit despre această firmă, menţionăm că acţionari sunt doamna Făgădău şi Bogdan Vitcu Mut, care este şi administratorul societăţii ce are ca activitate principală „activităţi de asistenţă spitalicească“.
 
SC Pozitron Medical Investigation SRL are ca asociat persoană juridică firma Talmage Overseas LTD, cu sediul social în Nicosia (Cipru), iar ca asociat persoană fizică apare Mihaela Elvira Gherasim Tănase, administratorii societăţii fiind Iuliana Botezatu şi Dănuţ-Vasile Precup. Firma se ocupă de „alte activităţi referitoare la sănătatea umană”.
 
Aşa cum menţionam mai sus, Daniela Monica Gaitanidis Făgădău a renunţat la salariul oferit de SC Ideea Contrast SRL. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, asociaţi în această firmă sunt Nicuşor Daniel Constantinescu (preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa), Gabriel Sorin StrutinskyRadu Ştefan Mazăre (fostul primar al municipiului Constanţa) şi Petre Marius Săvulescu, cel care are şi calitate de administrator. Domeniul de activitate al societăţii este „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”. În această firmă, asociaţilor Strutinsky, Constantinescu şi Mazăre, potrivit unor hotărâri judecătoreşti, le-a fost instituit sechestru pe părţile sociale pe care le deţin.
 
Pentru a-şi menţine trei surse de venit, după plecarea de la firma Ideea Contrast SRL, doamna Făgădău a optat pentru SC Poseidon Management SRL. Firească mişcarea, având în vedere că unul dintre asociaţi (cu 75%), dar şi administrator al firmei este chiar ea, iar celălalt asociat, cu 25%, este Lucica Gaitanidis.
 
Fiind o afacere în familie, domeniul de activitate al acestei societăţi se axează pe „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”.

Schimbări în declaraţia de interese a lui Făgădău 

Anul trecut, viceprimarul Decebal Făgădău figura ca membru în ADI Dobrogea şi ADI Apă Canal, precum şi ca preşedinte al organizaţiei municipale PSD Constanţa, vicepreşedinte al filialei judeţene a PSD, dar şi membru al Consiliului Naţional al PSD.
 
La un an distanţă, şeful municipalităţii constănţene este membru AGA al ADI Zona Metropolitană Constanţa şi membru în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului. Şi activitatea desfăşurată în plan politic i-a adus o promovare lui Decebal Făgădău. El şi-a prelungit mandatul de lider al filialei municipale PSD, a rămas membru al Consiliului Naţional al PSD şi… a devenit preşedinte executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa.
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii