Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce avere debutează în CJ Constanța Vicepreședinții, Palaz şi Learciu, cu datorii de mii de euro (documente)

ro

21 Jul, 2016 00:00 6442 Marime text


Scrutinul din 5 iunie a adus modificări în structura Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), unii dintre aleși fiind la prima experiență de acest gen. Deşi a trecut ceva timp de la constituirea CJC (22 iunie anul curent), nici la această dată pe site-ul instituţiei nu au fost postate declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese ale tututor aleşilor. Ieri, printre excepţii i-am regăsit pe cei care, deși sunt la primul mandat de consilier județean au fost promovați, în urma negocierilor și alianțelor politice purtate anterior, vicepreședinți ai CJC: Claudiu-Iorga Palaz și Daniel Dumitru Learciu. 

Venituri asigurate doar de alocaţiile copiilor!?

Claudiu-Iorga Palaz a jucat la două capete. Președinte al organizației județene PMP Constanța, acesta și-a „permis” să aspire atât la funcția de primar al municipiului Constanța, cât și la un mandat de consilier județean în cadrul CJ Constanța. Prima opțiune a picat, iar cu „ajutorul” mandatului de consilier județean și a funcției deținute pe plan politic, Palaz a ajuns să dețină una dintre funcțiile de vicepreședinți ai CJC. Interesant de remarcat este faptul că, deşi a vrut să administreze municipiul reşedinţă de judeţ, conform declaraţiei de avere, Claudiu-Iorga Palaz nu se poate mândri cu o „ladă de zestre” care să te impresioneze. Acesta deţine o casă la Târgovişte și un mini parc auto, în care are „garat” un Nissan Patrol, fabricat în 1992, şi un Dodge Ram, fabricat în 1995.
 
Din punct de vedere financiar, vicepreședintele CJC are de furcă. Până în anul 2019, are de achitat un credit de 32.500 de lei, iar până în anul 2032, un alt credit, în valoare de 65.000 de euro. Totul în contextul în care, în anul fiscal anterior, familia Palaz a avut venituri de 1.008 lei …reprezentând alocaţiile copiilor.
Potrivit declaraţiei de interese, fostul aspirant la mandatul de primar al municipiului Constanţa, actual vicepreședinte al CJC are doar „interese” politice, fiind preşedintele Organizaţiei Judeţene PMP Constanţa şi vicepreşedinte în Consiliul Executiv Naţional al PMP.

Moșteniri, donații  și datorii importante 

Celălalt vicepreședinte al CJC, Daniel Dumitru Learciu, este reprezentant al ALDE Constanța după ce traseul său politic a cuprins PDL și PC, ceea ce a dovedit loialitatea sa față de senatorul Mircea Banias, cel ce a avut exact același făgaș politic în aceeași perioadă. De asemenea, Learciu a ajuns să fie cunoscut odată cu numirea sa la conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, post pe care l-a pierdut în 25 iulie 2012. „Reconvertirea" politică la unul dintre partidele aflate la acea vreme la guvernare nu i-a adus lui Learciu şi salvarea funcţiei, astfel că el a fost „aruncat peste bord". Rău nu a ajuns pentru că, între timp, Daniel Dumitru Learciu a ajuns director al Oficiului Județean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale  Constanța. 
 
Revenind în zilele noastre și la declarația de avere postată recent pe site-ul CJC, comparativ cu celălalt vicepreședinte, Learciu stă mai bine. La capitolul clădiri, cel de-al doilea vice poate spune că a dat norocul peste el. Learciu a primit moștenire o cotă parte dintr-o casă în municipiul Constanța și mai are un apartament, tot în municipiul reședință de județ, care i-a fost donat. Când vine vorba despre deplasări, acesta le efectuează la volanul unui autoturism Kia, fabricat în anul 2012. Averea vicepreședintelui CJC din partea ALDE cuprinde ceasuri estimate la 2.500 de euro și bijuterii în valoare de 2.500 de euro.
 
Potrivit declarației sale de avere, Dumitru Daniel Learciu a obținut, în decembrie anul trecut, 296.500 lei din vânzarea unui apartament situat în Constanța. Însă, capitolul „Datorii” din document este plin de informații. Vicepreședintele CJC are de lichidat până în anul 2031 două credite bancare însumând 92.000 de euro. De remarcat este și faptul că Learciu a împrumutat de la două persoane fizice 119.000 euro și, deși termenele scadente pentru achitare împrumuturilor erau anul 2013 și anul 2015, sumele respective rămân în declarația parafată recent de Learciu.
Totul „se petrece” în contextul în care veniturile familiei Learciu în anul fiscal precedent au fost de 4200 de euro și 106.859 lei. 

O privire aruncată pe declarația sa de interese ne confirmă că vicepreședintele CJC este asociat la SC Sabina Construct SRL, iar în plan politic se poate spune că are „cumul de funcții”. Încrederea și apreciarea lui Banias față de Daniel Dumitru Learciu se concretizează, acesta fiind președinte al Comisiei de Etică, Litigii și Petiții a organizației județene ALDE Constanța, dar și vicepreședinte al Biroului Politic al aceleiași filiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii