Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 141 de ani de la moartea lui Andrei Şaguna, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

ro

28 Jun, 2014 09:46 1572 Marime text
Astăzi, se împlinesc 141 de ani de la moartea lui Andrei Şaguna, patriot român, militant pentru drepturile românilor din Transilvania şi fondator al Gimnaziului Românesc din Braşov, dar şi membru de onoare al Academiei Române.
 

Anastasie Şaguna, pe numele lui adevărat, s-a născut pe 20 decembrie 1808, în localitatea Miscolt, situată în nord-estul Ungariei. După ce termină Şcoala greco-valahă, Andrei Şaguna urmează studii de Drept şi Filozofie la Budapesta şi cursuri de Teologie Ortodoxă în Iugoslavia.
Mitropolitul Andrei Şaguna a dus o muncă neobosită pentru slujirea poprului român prin cultură. În acest sens, a înfiinţat aproape 800 de şcoli elementare şi, la îndemnul său, au fost scrise 25 de manuale. De asemenea, în Braşov şi Brad, a înfiinţat alte gimnazii, acordând burse elevilor.

În decursul vieţii, a scris manuale didactice pentru studenţii Institutului Teologic, dar şi pentru preoţi. A tipărit prima Biblie cu ilustraţii din ţara noastră şi a fondat ziarul „Telegraful român”, la Sibiu, care, din 3 ianuarie 1853 şi până în prezent, a apărut neîntrerupt.
Mitropolitul Andrei Şaguna a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani şi a fost înmormântat la Răşinari. Întreaga avere a lăsat-o Arhiepiscopiei Sibiului, în scopuri bisericeşti, şcolare şi filantropice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii