Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 6 iulie, Louis Armstrong...

ro

06 Jul, 2014 00:00 2271 Marime text
Astăzi, se împlinesc 43 de ani de la moartea artistului Louis Armstrong, unul dintre cei mai importanţi cântăreţi de jazz ai tuturor timpurilor, cunoscut pentru sunetele inconfundabile ale trompetei sale.
În anul 1971, într-o zi de 6 iulie, în casa sa din cartierul Queens, New York, Louis Armstrong se stinge din viaţă, în somn. Post-mortem, artistul a fost decorat cu premiul Grammy pentru întreaga carieră.
 
Născut pe 4 august, în New Orleans, Louisiana, Louis Armstrong, poreclit Satchmo, a crescut într-un mediu modest şi a avut o copilărie zbuciumată, fiind crescut de o mătuşă, în timp ce mama sa practica prostituţia.
În copilărie, a schimbat diverse meserii, printre acestea numărându-se cea de cărăuş, lăptar, vânzător ambulant. În anul 1913, Louis a ajuns la Căminul Colored Waifs, ca delicvent juvenil, după ce a tras un foc de revolver în aer, în noaptea de Anul Nou. Aici, a devenit pasionat de muzică şi a învăţat să cânte la trompetă.
 
Persoană creativă, Louis era înzestrat cu un talent muzical extraordinar, iar după eliberare, pe străzile New Orleans-ului, a interpretat numeroase piese, împreună cu o formaţie. După 1922, urmează perioada maturizării artistice, când iubitorii de jazz recunosc în interpretările sale fantezie ritmică şi melodică, Armstrong transformând jazz-ul în una dintre cele mai înalte expresii ale muzicii şi, în acelaşi timp, rupând barierele muzicale rasiale.
Alături de formaţia sa, „All Stars“, personifică la cel mai înalt nivel muzica de jazz. Printre cele mai cunoscute melodii se numără „What a Wonderful World“, „Hello Dolly“, „When The Saints Go Marching In“.
 
În decursul vieţii, artistul a sponsorizat mulţi activişti, ce militau pentru apărarea drepturilor civile, fiind şi un important sponsor al lui Martin Luther King Jr. De asemenea, încuraja tinerele talente muzicale. În ceea ce priveşte viaţa personală, Armstrong a fost căsătorit de patru ori.
 
„Când cânt, mă răscolesc amintirile şi înăuntrul meu se naşte o viziune - un oraş, o fată, un bătrân, întâlnit într-un loc fără nume, departe, în vremuri care nu mai se întorc...“, mărturisea Louis Armstrong într-una dintre notiţele sale.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii