Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Charles de Gaulle, a cărui moarte a lăsat „Franța văduvă”...

ro

22 Nov, 2015 00:00 3744 Marime text


Charles de Gaulle, general și un politician francez, s-a născut la data de 22 noiembrie 1890. A fost președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965.
 
Charles Andre Joseph Pierre-Marie de Gaulle s-a născut la Lille. Tatăl său, Henry, provine dintr-o lungă linie aristocrată din Normandia și Burgundia, în timp ce mama sa, Jeanne Maillot, dintr-o generație de antreprenori industriali, potrivit Wikipedia. De mic, alături de tatăl său, a descoperit operele lui Henri Bergson și Charles Peguy, demonstrând un interes deosebit față de filosofie și istorie. 
 
În urma crizei politice franceze din 1905, care a determinat separarea Bisericii de Stat, Charles de Gaulle este obligat să-și continue studiile sale în Belgia. Trei ani mai târziu, optează pentru o carieră militară. Apoi, în 1912, este repartizat în al 33-lea batalion de infanterie la Arras, unde s-a aflat în subordonarea colonelului Pétain. În 1940, a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar cinci ani mai târziu, a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958, a fost ales președinte al Franței.
 
Din cauza unor decizii controversate şi pe fondul unei nemulţumiri generale, cu o mulţime de demonstraţii studenţeşti şi greve muncitoreşti desfăşurate pe parcursul anului 1968, puterea lui de Gaulle s-a erodat. După ce propunerea sa de reformă constituţională a fost respinsă, printr-un referendum naţional, Charles de Gaulle a demisionat din funcţia sa de preşedinte al Franţei pe 28 aprilie 1969. Avea atunci 79 de ani. S-a stins din viaţă în anul următor, în noiembrie.
 
La ora 19.10, în ziua de 9 noiembrie 1970, suferă o ruptură de anevrism. După doar 20 de minute, a murit. Decesul a fost comunicat a doua zi, printr-o scurtă alocuțiune televizată a lui Georges Pompidou. Moartea sa, conform expresiei succesorului său, a lăsat „Franța văduvă”.

Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii