Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Dîncu - „Nu ne dăm seama că suntem bolnavi de lipsa de informaţie”

ro

10 Mar, 2016 20:17 1278 Marime text
 
Vasile Dîncu a participat la conferinta „Angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, în cadrul căreia a afirmat că „lipsa de informaţii într-o societate este o boală, o patologie".
 
„De cele mai multe ori, nu ne dăm seama că suntem bolnavi de lipsa de informaţie: atunci când eşti sigur pe ceea ce crezi, când 'ştii foarte clar' din ce cauza nu trăieşte fiecare om din România foarte bine, când ştii clar că există o singură cauza, atunci eşti prost informat. Când crezi că un singur om politic sau un singur partid ar putea să facă România şi lumea fericită, atunci înseamnă că ai o problema şi eşti atins de virusul lipsei de informaţii. Când crezi că există un duşman în afară României sau mai mulţi care vor să subjuge poporul român, atunci eşti lovit de acest virus. Când vezi 'trădătorii de ţară' la fiecare pas şi mai ales când crezi că nu poţi face nimic că individ, că cetăţean, că 'sistemul e mai puternic decât orice', că nu poţi decât să suferi şi să scrii elegii...", a subliniat Dîncu.
 
„Această boală a lipsei de informaţii şi a descurajării poate fi combătută prin parteneriate [pentru o guvernare deschisă]. Cred că Guvernul condus de Dacian Cioloş, chiar dacă este un Guvern pe termen scurt să spunem aşa, a arătat un lucru care este esenţial - dialogul cu cetăţenii şi participarea cetăţenilor la decizii a devenit o practică. [...] Cred că accesul la informaţie nu înseamnă numai a oferi posiblitatea oamenilor de a accesa informaţii de interes public, ci de a-i pregăti să folosească informaţiile de interes public. Asta înseamnă educaţia. Ştiu că nu este un lucru foarte uşor. Avem o disciplină la şcoală - educaţia civică. Cred că ar trebui lucrat mai mult la această programa, pentru că acum este mai degrabă o educaţie cetăţenească, în sensul ştiinţelor sociale, care nu-l pregăteşte pe copil să înţeleagă societatea informaţiei, societatea comunicării în care am intrat astăzi, modul în care puterea se distribuie în societate şi cum poţi să ai acces la centrele de putere. Educaţia nu înseamnă numai să fii activ în a te informa. Educaţie pentru o societate deschisă cred că înseamnă şi un training pentru a acţiona, a ieşi din tăcere", a mai declarat acesta.
 
Sursa foto: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii