Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei femei, reţinute pentru înşelăciune şi trafic de influenţă

ro

28 Oct, 2015 16:50 1984 Marime text
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea a trei inculpate, după cum urmează: Daniela – Victorița Pavel şi Vasila Lațiu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals şi trafic de influenţă; Patricia Cristina Dincă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals  material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals şi complicitate la înşelăciune.
 
În cursul zilei de astăzi, 28 octombrie 2015, inculpatele au fost prezentate cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.
 
Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele: inculpata Dincă Patricia Cristina, în calitate de referent registratură la Spitalul de Urgenţe „Dimitrie Gerota”, folosindu-se de baza de date şi infrastructura de la locul unde îşi desfăşura activitatea profesională, a falsificat mai multe scrisori medicale de externare ce vizau mai multe secţii ale acestui spital, prin care erau atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv perioade de internare fictive şi diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani. Aceste documente erau înmânate, prin intermediul inculpatei Pavel Daniela Victorița, unor persoane interesate în dobândirea sau menţinerea frauduloasă a dreptului la pensie, ajutând astfel, cu ocazia depunerii cererii pentru înscrierea sau menţinerea la o categorie de pensie, la inducerea în eroare a Casei Naţionale de Pensii Publice. 
 
Astfel, inculpata Dincă Patricia – Cristina a scanat ștampila rotundă a Spitalului de Urgență „Dimitrie Gerota”  şi a copiat pe un stick personal mai multe scrisori medicale din baza de date a spitalului, cu diferite diagnostice, pe care le-a utilizat cu ocazia falsificării documentelor.
 
Actele medicale false figurau ca fiind întocmite de mai mulți medici din cadrul Spitalului de Urgență ”Dimitrie Gerota” şi erau vândute mai multor persoane contra unor sume de bani cuprinse între 150 şi 4.000 lei. Beneficiarii acestor înscrisuri le-au folosit la comisiile medicale  pentru obținerea sau menținerea pensiilor medicale, cu toate că în mod real nu sufereau de afecțiuni medicale sau afecțiunile erau mult mai ușoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat în dosarul de pensionare. Pentru falsificarea acestor scrisori medicale inculpata s-a folosit de calculatorul personal, pe care deţinea un program denumit ”Program de făcut ștampile”, iar  toate datele erau salvate în mai multe foldere atât pe calculator, cât și pe un stick pe care îl purta în permanență asupra sa. De asemenea, aceasta deţinea parafe cu numele unor medici din cadrul Spitalului de Urgență ”Dimitrie Gerota”.
 
În urma  verificărilor efectuate au fost identificate 174 de scrisori medicale false, emise pe numele a 155 de persoane ce domiciliază pe raza mai multor judeţe, documentele fiind depuse la casele judeţene de pensii.
 
Inculpatele Pavel Daniela – Victoriţa şi Laţiu Vasilica identificau persoane interesate în obţinerea frauduloasă a unor decizii de pensionare medicală şi menţinerea acestora cu ocazia reevaluărilor periodice pe baza unor acte medicale falsificate de inculpata Dincă Patricia – Cristina. Inculpatele le lăsau impresia beneficiarilor acestor documente că au influenţă directă asupra persoanelor cu funcţie de decizie în Comisia de expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă sau printre cadrele medicale emitente ale documentelor medicale.
 
Inculpata Pavel Daniela - Victoriţa se întâlnea săptămânal cu inculpata Dincă Patricia Cristina, context în care îi remitea acesteia din urmă copii ale cărților de identitate pentru persoanele interesate şi înscrisuri cu diagnosticele medicale ale acestora, precum și suma de 150 de lei/persoană, urmând ca, ulterior, inculpata Dincă Patricia Cristina să îi restituite documentele primite iniţial împreună cu scrisorile medicale de externare întocmite în fals, având la bază diagnosticele arătate de fiecare beneficiar al acestora.
 
De altfel, cele două inculpate s-au întâlnit la data de 27 octombrie 2015, fiind identificate de către organele de poliţie judiciară imediat după ce s-au despărţit, sens în care a fost întocmit proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante.
 
Cu prilejul percheziţiei corporale efectuate asupra celor două inculpate au fost identificate mai multe documente cu înscrisuri olografe reprezentând diagnostice şi numele unor persoane împreună cu datele acestora de identificare, înscrisuri medicale, precum şi sumele de 500 lei şi 100 euro.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii