Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, o prioritate Poliţiştii s-au întâlnit cu elevii şi profesorii veniţi în tabară pe litoral

ro

24 Jul, 2015 14:36 1037 Marime text
 
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Existând pericolul ca minorii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii constănţeni au o prioritate continuă în ceea ce priveşte prevenirea victimizării acestora şi prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurând o serie de activităţi specifice, conform planului de acţiune „LITORAL 2015”.
 Astfel, în acest sfârşit de săptămână, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii Serviciului Rutier s-au deplasat în staţiunea Neptun, unde, cu sprijinul Centrului de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret Bucureşti,  au organizat o serie de întâlniri cu elevii şi profesorii aflaţi în tabără pe litoral, oferindu-le câteva sfaturi preventive.
Întâlnirile poliţiştilor cu copiii au fost interactive, concretizându-se în discuţii libere, captivante, de interes pentru toţi participanţii. Copiii au participat în mod activ la discuţii, adresând o serie de întrebări poliţiştilor şi manifestând un interes deosebit cu privire la aspectele dezbătute. Au fost împărţite pliante, fly-ere şi afişe cu mesajul campaniei.
Activităţile se circumscriu Planului de acţiune LITORAL 2015 şi  priorităţilor de prevenire a criminalităţii de la nivel naţional şi local.
 
Pentru a evita evenimente nedorite de niciun părinte şi traumatizante pentru copii, au fost făcute câteva recomandări, care sperăm că-i vor ajuta să se ferească de criminalitate.
 
 Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
 Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanţe.
Să nu traverseze strada decât pe trecerea de pietoni şi să nu se plimbe cu bicicleta decât în spaţiile special amenajate.
Să nu încerce să rezolve un conflict prin violenţă, să apeleze la sprijinul persoanelor care îi pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.
 Să conştientizeze faptul că, minorii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii.
Poliţiştii au  explicat copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta (percheziţionarea locuinţei, internarea într-un centru de minori sau reţinerea în locuri cu regim de supraveghere ridicat,  ceea ce va duce implicit la privarea de libertate, întreruperea cursurilor,  menţiunea în cazierul judiciar aspect ce va crea greutăţi în ocuparea unui loc de muncă, respingere, reticenţă şi neîncredere din partea rudelor, prietenilor, cunoştinţelor fiind determinaţi să adere la grupuri cu activitate infracţională.
 
Pentru prevenirea dispariţiilor de minori, oamenii legii au recomandat copiilor:
  -  să nu intre în discuţii cu persoane străine;
  - să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunosc;
  -  să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde sunt invitaţi, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat;
  - să nu poarte la vedere obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil sau bijuterii;
  - să se adreseze unui poliţist în cazul în care s-a pierdut;
  - să se asigure că ştie numele părinţilor, numărul de telefon şi denumirea hotelului unde sunt cazaţi;
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii