Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Bogdan Aurescu - ales membru în Comisia de Drept Internațional a ONU

ro

04 Nov, 2016 12:04 1736 Marime text
Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost ales membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis, astăzi.

Potrivit sursei citate, alegerea candidatului României, care a avut loc la data de 3 noiembrie, la New York, de către Adunarea Generală ONU s-a realizat cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre ale Organizației.

"Alegerea prof. dr. Bogdan Aurescu confirmă aprecierea statelor membre ONU față de Școala Română de Drept Internațional. Acest rezultat foarte bun pentru România a fost obținut grație eforturilor competente ale direcției de specialitate din Centrala MAE și ale Misiunii Permanente a României la ONU, care au construit o campanie internațională eficientă pentru promovarea candidaturii României", menționează MAE.

Comisia ONU de Drept Internațional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înființat în baza art. 13 alineatul 1 din Carta ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internațional și a codificării sale. CDI este formată din 34 de experți independenți în domeniul dreptului internațional, care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experiență recunoscută pe plan internațional în acest domeniu, atât în ce privește aspectele teoretice, cât și cele practice ale dreptului internațional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizațiilor internaționale, arată MAE.

CDI are în prezent pe agenda sa subiecte de maximă relevanță pentru dezvoltarea și codificarea dreptului internațional, cum sunt identificarea dreptului internațional cutumiar, normele imperative jus cogens, protecția atmosferei în dreptul internațional, aplicarea provizorie a tratatelor internaționale, imunitatea oficialilor statului în fața jurisdicțiilor penale naționale străine, protecția mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanității, acordurile și practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor.

Comisia are un rol fundamental având în vedere faptul că este unicul organism ONU ce acționează efectiv și concret pentru construirea dreptului internațional contemporan, care — în contextul actualelor provocări la adresa comunității internaționale — reprezintă un veritabil pilon de stabilitate și reper pentru relațiile internaționale, contribuind astfel la realizarea supremației dreptului (International Rule of Law) în cadrul comunității internaționale, conform MAE.

CDI funcționează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

MAE precizează că, pe lângă cariera sa diplomatică, Bogdan Aurescu este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a început cariera universitară în 1998. În prezent, este profesor universitar, predând disciplinele Drept internațional public, Organizații și relații internaționale, Sistemul jurisdicțiilor internaționale, Dreptul internațional al protecției minorităților. Este președintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenției ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii). A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție în cazul 'Delimitarea Maritimă în Marea Neagră'.

Bogdan Aurescu este redactor-șef al 'Revistei Române de Drept Internațional', membru al colegiului de redacție al revistei 'Curierul Judiciar 'și membru al consiliului științific al revistei 'ACTA Universitatis Lucian Blaga' și al 'Revistei de Drept Constituțional'. Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internațional și autor a peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române și străine de drept internațional și relații internaționale, mai menționează sursa citată.

sursa foto: rfi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii