Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exploatările offshore, dezbătute de Cioloș cu Biden, în SUA

ro

25 May, 2016 22:19 1707 Marime text
Premierul Dacian Cioloș a declarat, astăzi, că discuțiile purtate în SUA pe domeniul energiei au fost legate mai ales de exploatările offshore, nemaifiind abordat subiectul gazelor de șist.
 

"Nu am discutat despre gazele de șist. Au fost, sigur, discuții mai ales legate de exploatările offshore. Sunt companii americane care au astfel de proiecte și i-am încurajat să continue astfel de proiecte, discutând mai ales de infrastructura de transport energetic pe care Guvernul are intenția să o susțină, inclusiv acea conductă BRUA între România - Bulgaria - Ungaria - Austria, care ar lega Marea Neagră cu restul Europei, cât și de celelalte proiecte de interconectare cu țările vecine, care la fel ar crea anumite facilități pentru companiile care ar urma să exploreze gaze în Marea Neagră", a spus Cioloș, într-o conferință de presă la Ambasada României la Washington, citat de Agerpres.

 
Potrivit prim-ministrului, "dacă aceste capacități vor fi valorificate, ar însemna că România ar putea în câțiva ani de zile să devină un exportator de energie, și atunci toate aceste chestiuni legate de interconectări și de capacitate de infrastructură de transport sunt esențiale pentru aceste companii".
 
”Nu ne putem aștepta la decizii formale legate de programul Visa Waiver în perioada imediat următoare, dar noi continuăm să insistăm pe acest subiect. Am abordat și acest subiect cu vicepreședintele Biden (al vizelor pentru cetățenii români-n.r). (...) Partenerii noștri americani înțeleg interesul și așteptările României pentru a găsi soluții în acest sens. Sigur, ne-au reamintit că există anumite criterii, pe care în mare parte le respectăm, e doar acel criteriu privind numărul de dosare sau procentul de dosare respinse privind solicitările de viză. E un subiect care este în dezbatere în Congres. Știm și faptul că deciziile nu depind atât de mult de Administrație, cât mai ales de Congres, mai ales fiind și în Statele Unite un an electoral, este un subiect vizavi de care nu ne putem aștepta la decizii formale în perioada imediat următoare”, a declarat premierul, la Washington, la Ambasada României în SUA.
 
Potrivit premierului, autoritățile române vor continua să insiste pe acest subiect care rămâne pe agenda bilaterală.
 
"Este important și pentru noi ca autoritățile americane și prietenii americani să înțeleagă că atunci când vorbim de un parteneriat, și mai ales de un parteneriat strategic, avem și noi din acest punct de vedere așteptări", a mai susținut șeful guvernului român.
 
Dacian Cioloș participă în această după amiază, la Washington, la un dejun de lucru cu oameni de afaceri, ultimul punct al programului vizitei în SUA, începută duminică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii