Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Klaus Iohannis - „Este un act terorist crud şi laş” 12 morţi şi 10 răniţi grav în urma unui atac armat la Paris, la ziarul satiric Charlie Hebdo(galerie foto video)

ro

07 Jan, 2015 13:29 3150 Marime text
11 persoane au murit şi alte cinci au fost rănite grav, astăzi, la Paris, în urma unui atac armat petrecut la sediul unui ziar de satiră. Din câte se pare, două persoane purtând cagule pe faţă au intrat în sediul săptămânalului şi au deschis focul. Ziarul publicase caricaturi cu Mahomed.

UPDATE 13.42: Potrivit Mediafax, "sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime, relatează cotidianul francez 20 Minutes în ediţia electronică. Potrivit Reuters, cel puţin 10 oameni au fost ucişi. Potrivit primelor informaţii, persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov. Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. "Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!", a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă. Această informaţie nu a putut fi verificată imediat. Postul de televiziune I Tele relatează că "există cel puţin un rănit". Potrivit cotidianului Le Figaro, un poliţist aflat la locul atacului ar fi fost atins de focuri de armă. Conform unui jurnalist al agenţiei Premier ligne, al cărei sediu este în apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, "s-au auzit numeroase tiruri" de armă, relatează I Tele. Contactat de AFP, caricaturistul Luz a dat asigurări că s-au înregistrat victime".

UPDATE 13:43: La locul tragediei se îndreaptă şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. Guvernul francez s-a întrunit în şedinţă de urgenţă.

UPDATE 14.32: Numărul morţilor a crescut la 12, dintre care doi sunt poliţişti. Printre răniţi, se numără şi redactorul-şef al publicaţiei franceze. Sediile ziarelor sunt păzite acum. Pe înregistrările video se văd cei doi atacatori în stradă, cum pleacă de la sediul publicaţiei, cu o maşină neagră. La ieşire, au mai tras câteva focuri, şi într-o persoană de pe stradă.

UPDATE 14.33: Mediafax: "Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă - şi anume "alertă de atentat" - în regiunea pariziană, în urma atacului comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, au  anunţat serviciile premierului". Alertă teroristă a fost instituită şi în Italia. În Franţa, şcolile au fost închise.

UPDATE 14.40: Mediafax: "Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat". Sursa citată mai menţionează că numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. "Tocmai am coborât, pentru că poliţia a securizat clădirea", a declarat el pentru Europe1. "Atacatorii au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat Allah Akbar, arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior", a adăugat el. "Au fugit cu o maşină neagră", a mai povestit Boudot. "Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu", a adăugat el, vizibil emoţionat.

UPDATE 14.50: Primul-ministru al României, Victor Ponta, a transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului francez. "Sunt profund şocat de această ştire. Mi-am anulat o prezentare a unei situaţii privind fondurile europene", a declarat Ponta.

UPDATE 14.56: Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat vizavi de atacul terorist de la Paris: "Îmi exprim  șocul și profunda indignare  față de atacul terorist fără precedent care a avut loc astăzi la sediul publicației «Charlie Hebdo» din Paris. Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanţilor presei reprezintă un atac la însăși esența democrației și  a valorilor și libertăților fundamentale. Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate. România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine  lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Suntem alături de întregul popor francez prieten, greu încercat în aceste momente tragice“.

UPDATE 15.09: Dintre cei 12 morţi, trei sunt caricaturiştiai ziarului, iar un al patrulea este grav rănit.

UPDATE: 15.17: Poliţiştii au găsit maşina atacatorilor.

UPDATE 15.26: În urma unei discuţii Klaus Iohannis - Victor Ponta - George Maior (şeful SRI), Ponta a declarat că "în România, nu se impune ridicarea nivelului de alertă teroristă. Monitorizăm situaţia în continuare".

UPDATE 15.28: Şi directorul publicaţiei franceze a pierit în atentat. Ca şi cum ar fi avut o premoniţie,  ultima sa caricatură a ironizat un atac terorist.

UPDATE, ora 15.30
Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj de condoleanţe poporului francez.
Citeşte Mesajul prim-ministrului Victor Ponta după atentatul de la Paris: „Sunt profund șocat”

 UPDATE, ora 16.15
Citeşte şi Klaus Iohannis, reacţie la atacul din Franţa: “Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş”

UPDATE, ora 17.00
Bilanţul masacrului de la Paris se ridică la 12 morţi şi 10 răniţi.

UPDATE, ora 17.50
Declaraţia Iuliei Badea Gueritee, jurnalist la ziarul francez Courrier International: "«Am dat peste o înregistrare video înspăimântătoare, chiar dacă în sine nu conţinea în sine nimic violent: vreo cincisprezece tipi îmbrăcaţi în întregime în negru, mascaţi, cu cagule, înarmaţi cu arme automate, se desfăşuraseră într-o formaţie în V şi avansau încet... »".
Este doar un citat din ultimul roman semnat de Michel Houellebecq, «Soumission», cel atât de aşteptat, astăzi, în librării. Cred, sincer, că va mai rămâne acolo, un timp. Astăzi nimeni nu a mai avut chef de cumpărat acest roman, nu după ce realitatea prevestită de el - o lume în care islamiştii vor decide - a devenit o realitate care provoacă greaţă: la orele 11, în redacţia hebdomadarului "Charlie hebdo", echivalentul francez al «Academiei Caţavencu», au pătruns doi bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule, care au îndreptat armele automate asupra jurnaliştilor, au ucis 10, dintre care patru caricaturişti foarte cunoscuţi - Cabu, Charb, Wolinski, Tignous - şi au fugit. Strigând «Profetul a fost răzbunat», «Am ucis Charlie hebdo». În fuga lor, urmăriţi de poliţiştii care sosiseră deja la faţa locului (o maşină staţiona în permanenţă în faţa redacţiei, alerta fusese dată şi de câţiva ziarişti refugiaţi pe acoperişul imobilului), au executat cu un glonte tras în cap, la rece, fără nicio milă, un poliţist deja căzut, rănit, pe trotuar.

Nu sunt scene de science-fiction, nu suntem într-un film ieftin cu mult sânge şi executări de doi lei, ci în realitatea pariziană a acestui 7 ianuarie 2014: zi în care ieşise ultimul număr al revistei, dedicat doctrinei islamice, Sharia, zi în care aveau loc urările de an nou ale reprezentanţilor tuturor cultelor din acest stat laic, deci inclusiv musulman, cult musulman, ziua apariţiei romanului lui Houellebecq. Acum, regretele preşedintelui François Hollande, ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, ale ligii arabe etc., sau faptul că Franţa a adoptat deja planul vigipirat, codul roşu în Paris şi Ile de France, sacrificiul pe care îl plăteşte de fapt acest ziar pentru publicarea caricaturilor profetului Mahomed, ei bine, nimic nu mai valorează atât ca această evidenţă care provoacă greaţă: trăim într-o lume în care viaţa umană nu mai valorează nimic, în care dreptatea şi-o face fiecare, orice persoană care are o armă, în care puterea fanaticilor, condusă de cea mai teribilă armă posibilă, fatalitatea religioasă, este mai presus de orice capacitate de înţelegere, de apărare, de drept fundamental. A fi jurnalist nu mai este o meserie frumoasă: este cea mai frumoasă meserie deoarece, iată, pentru a o exercita plăteşti cu viaţa.”
 


Sursa foto: Le Figaro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii