Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE De astăzi avem motociclete SMURD la Constanța. Care este rostul lor și cine le prezintă. Unde va avea loc festivitatea. Cine le conduce prin oraș (galerie foto+video)

ro

20 Aug, 2017 04:55 6126 Marime text


Astăzi, la Constanța, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, va fi prezent în Piața Ovidiu, unde va preda către SMURD două motociclete dotate cu defibrilator.



Acestea se pot deplasa rapid în condiții de trafic aglomerat și pot duce acest tip de instrument foarte repede acolo unde este nevoie, în caz de urgență, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat.




În București sunt deja șase motociclete cu defibrilator pe ele, ca să ajungă foarte rapid la caz, spunea recent Arafat.


”În alte țări au mers și mai departe cu așezarea unor defibrilatoare în locuri publice, aglomerate. Cine credeți că este așteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defibrilatoare în stradă, la gară. (...) Sunt defibrilatoare inteligente care nu vă permit să greșiți, dar care dacă le scoateți și le folosiți puteți salva o viață încă înainte să ajungă echipa de prim ajutor”, mai spunea Arafat.


Referitor la cele două motociclete SMURD care vor deveni operaționale la Constanța trebuie precizat că sunt conduse paramedici-pompier și au în dotarea defibrilator semiautomat, trusă de resuscitare, oxigen și alte materiale necesare acordării primului ajutor până la sosirea unei ambulanțe SMURD sau de la Serviciul de Ambulanță.



Evenimentul se va desfășura în Piața Ovidiu din Constanța începând cu ora 11.00, și va fi prezent și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel ing. Daniel-Marian Dragne.



UPDATE 5:

Rodica Tudoran, şefa Unităţii de Primiri Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a declarat:

Cele două motociclete care completează forţele cu care operează SMURD în judeţul Constanţa sunt de un ajutor extraordinar pentru noi. Scurtează timpul de intervenţie  în zone extrem de aglomerate. În unele dintre ele, accesul se poate face doar cu elicopterul, dar el poate fi atunci în altă misiune. În sezonul estival, mai ales în timpul weeke-end-ului, accesul în anumite zone ale oraşului şi judeţului, adică staţiunea Mamaia, nordul Constanţei şi accesul spre Ovidiu, zona Eforie - Agigea, este foarte dificil pentru ambulanţele SMURD. Aceste două echipaje de intervenţie pe motocicletă nu au capacitate de evacuare, dar pot ajunge, se pot practic strecura în trafic mult mai uşor decât noi cu ambulanţele şi pot acorda primul ajutor la locul faptei mult mai repede. În cazurile grave, de politraumă sau stop cardio- respirator, timpul înseamnă viaţă. Dacă ajungi mai repede, poţi face diferenţa între viaţă şi moarte. La un stop-cardiorespirator, un şoc electric dat în primele cinci minute porneşte cordul şi pacientul poate supravieţui fără leziuni cerebrale. Întârzierea e uneora fatală şi apar leziuni neurologice. De aceea faptul că putem ajunge mai repede cu un personal antrenat, care ştie şi să conducă, şi să acorde primul ajutor, este extraordinar


UPDATE 4:

Cei doi piloţi au făcut câteva ture demonstrative prin Piaţa Ovidiu, cu semnalele vizuale şi acustice în funcţiune. Viteza maximă pe care o pot atinge motocicletele e de 190 km/h.


UPDATE 3:

La festivitate au fost prezenţi şi prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţutuianu, dar şi senatorul Liviu Tit Brăiloiu.

UPDATE 2:

Cele două motociclete sunt marca BMW, costul uneia fiind de peste 20.000 de euro




Senatorul Nicolae Moga s-a urcat pe una dintre cele două motociclete şi a făcut câteva ture prin Piaţa Ovidiu.

UPDATE 1:

„Este un pas major pe care îl facem. Acum câţiva ani, am introdus în Bucureşti motociclete pe serviciul de urgenţe. Rezultatele au fost peste aşteptări. Motocicleta intervine până ajunge o maşină de la SMURD sau ambulanţa. Va fi un vârf de lance de intervenţie. Constanţa este primul oraş după Bucureşti în care implementăm acest proiect, întrucât e un oraş mare, cu grad mare de aglomerare. Motocicletele sunt dotate cu defibrilator, oxigen, trusă de resuscitate şi echipamente pentru traumă, a declarat Raed Arafat.

„Piloţii au urmat cursuri de pregătire şi cursuri de conducere preventivă la Academia Titi Aur. Motocicletele vor fi folosite ziua şi pe condiţii meteo normale. Astăzi va fi introdusă pe intervenţie prima dintre cele două motociclete, iar a doua în  trei săptămâni. Din 30 august, alte doua motociclete vor fi trimise şi la Cluj“, a mai spus Raed Arafat.


Sursa foto: ZIUA de Constanta








Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii