Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacian Cioloș, despre scutul american anti-rachetă de la Deveselu- „Nu este îndreptat împotriva cuiva anume”

ro

12 May, 2016 18:00 1584 Marime text
Primului ministru Dacian Cioloş a ţinut un discurs astăzi în comuna Deveselu, care a devenit oficial unul dintre cele mai importante puncte strategice de pe harta Europei, dar și a lumii, loc în care a avut loc ceremonia care a anunțat că scutul american anti-rachetă este operaţional.
 
Cei care au tăiat panglica inaugurală a sistemului antirachetă de la Deveselu au fost premierul Dacian Cioloş, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert O. Work şi şeful NATO, Jens Stoltenberg.
 
În continuare vă prezentăm integram discursul premierului Dacian Cioloș ținut în cadrul evenimentului.
 

„Domnule Secretar General, domnule adjunct al Secretarului Apărării al SUA, domnule Preşedinte al Senatului României, domnilor Miniştri, Excelenţele Voastre, dragi militari, diplomaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, doamnelor și domnilor, îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi la Baza Militară Deveselu, alături de dumneavoastră – oficiali români, americani și ai Alianței Nord-Atlantice, împreună aliați și prieteni – pentru a marca inaugurarea Facilității Aegis Ashore, element esențial în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive a SUA și viitoare parte componentă a sistemului integrat de apărare antirachetă al NATO.
 
Prezența noastră aici atestă importanța specială a acestui moment atât pentru România și Statele Unite ale Americii, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică și securitatea europeană în ansamblul său.
 
În contextul amenințării în creștere cu rachete balistice din partea actorilor statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic, Statele Unite ale Americii și-au asumat o valoroasă contribuție la arhitectura sistemului aliat de apărare antirachetă, prin Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării Antirachetă în Europa. România a decis în anul 2010 să participe la acest sistem complex, considerând astfel că, pe ansamblu, securitatea ţării noastre şi a zonei de apartenenţă geografică vor spori considerabil.
 
Urmare deciziilor adoptate cu prilejul reuniunilor la vârf de la București (2008) şi Strasbourg/Kehl (2009), şefii de state sau guverne NATO, reuniţi la Lisabona în anul 2010, au decis să dezvolte capabilitatea antirachetă a NATO pentru protecția tuturor populațiilor, teritoriului și a forțelor aliate din Europa, ca obiectiv subsumat apărării colective.
 
După acel moment de referință la nivel aliat, în continuarea și în spiritul excelentelor relații bilaterale, consemnate de Parteneriatul Strategic româno-american, după şapte runde fructuoase de negociere, a fost semnat în anul 2011 „Acordul între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice”, document care a pus bazele juridice ale acestui impresionant proiect militar pur defensiv în beneficiul securităţii noastre euro-atlantice.
 
Le mulţumesc tuturor civililor şi militarilor care au depus eforturi semnificative la nivel instituțional, atât în România, cât și în SUA, pentru ca astăzi, cu mai puțin de două luni înaintea Summit-ului NATO de la Varșovia, să participăm la această ceremonie de inaugurare a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.


 
Facilitatea antirachetă de la Deveselu este o componentă esenţială a Parteneriatului Strategic cu SUA şi reprezintă totodată un stimul major pentru dezvoltarea relaţiilor privilegiate dintre România şi SUA şi în alte domenii de interes comun (economie, educaţie, contacte inter-umane etc.).
 
Doamnelor și domnilor, mediul de securitate continuă să fie afectat de provocări, amenințări și riscuri la adresa spațiului european și euro-atlantic. În vecinătatea estică, observăm atât perpetuarea conflictelor înghețate, cât şi apariţia unor conflicte noi, ceea ce confirmă, dacă mai era cazul, importanța strategică a regiunii Mării Negre în ecuația de securitate și stabilitate a zonei euro-atlantice.
 
În proximitatea sudică, pe fondul instabilității din regiunea Orientului Mijlociu și Nordului Africii, asistăm la amplificarea fără precedent a fenomenului migraţionist, dublat de amenințarea teroristă și proiectarea riscurilor de securitate asociate ISIL/Daesh în Europa.  
 
Astăzi, prin acest proiect, contribuim concret la transpunerea în practică a viziunii propuse prin Strategia Națională de Apărare a Țării, pentru o Românie puternică în Europa și în lume, din profund respect pentru cetățeni. Pentru aceasta, este nevoie de politici şi de mijloace credibile, în măsură să acţioneze, de o manieră defensivă, împotriva ameninţărilor existente şi viitoare, în deplină conformitate cu normele de drept internaţional.
 
Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin aceste deziderate, respectă prevederile Cartei ONU şi nu este îndreptată împotriva cuiva anume. Facilitatea de la Deveselu este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, întărește capacitatea NATO de apărare antirachetă și extinde aria de acoperire și protecție pentru statele aliate sudice și centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic.
 
Descurajarea capătă un rol din ce în ce mai important în actualul context de securitate volatil, iar în tandem cu o apărare întărită, inclusiv pe dimensiunea antirachetă, creează premisele pentru creșterea securității, aspect esențial în această zonă de frontieră a NATO și a Uniunii Europene. Alături de celelalte elemente ale sistemului  antirachetă furnizate de Aliați, Aegis Ashore România contribuie la securitatea și apărarea colectivă a Alianței Nord-Atlantice.       
 
Ne-am respectat cu seriozitate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect pentru ca Facilitatea de la Deveselu să răspundă cerințelor necesare operaționalizării și integrării în sistemul de apărare antirachetă al NATO. Continuăm să pregătim activ Summit-ul NATO de la Varșovia și suntem încrezători că acesta va marca progrese ale Alianței și în acest domeniu de importanţă strategică pentru România, SUA, Aliații europeni și NATO ca întreg, prin realizarea obiectivului de declarare a capabilității operaționale inițiale a sistemului antirachetă al NATO.
 
România demonstrează încă odată că este un actor predictibil şi un Aliat de încredere care îşi îndeplineşte cu seriozitate angajamentele asumate. În acest spirit, contribuim la creșterea securității regionale prin găzduirea Comandamentului multinațional de divizie Sud-Est și a Unității NATO pentru integrarea forțelor din București. De asemenea, ne onorăm angajamentul asumat la Summit-ul din Țara Galilor din 2014 privind sporirea bugetului alocat apărării, acesta ajungând la 1,7 din PIB în acest an, cu perspectiva atingerii obiectivului de 2% din PIB în anul 2017 și menținerii la acest nivel pentru următorii zece ani.          
 
Doamnelor și domnilor, acum, când celebrăm materializarea acestui proiect de anvergură, doresc să adresez sincere mulțumiri și felicitări tuturor celor care l-au susţinut şi celor implicați, direct și indirect, lideri politici, diplomaţi, militari şi experţi, în proiectarea, promovarea și dezvoltarea componentei din România a sistemului de apărare antirachetă, în special Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și Armatei României, celorlalte instituții din domeniul securităţii naţionale și, desigur și nu în ultimul rând, autorităților și comunității locale, care demonstrează ospitalitatea caracteristică poporului roman”, a fst discursul premierului Dacian Cioloș.  

Citeşte şi: Oficialii SUA, despre scutul american anti-rachetă de la Deveselu – „Nu este îndreptat împotriva Rusiei”

Citeşte şi: La Deveselu are loc astăzi o ceremonie care anunţă că scutul american anti-rachetă este operaţional​

Citeşte şi: Reacţie Kremlin - „Scutul antirachetă de la Deveselu este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei"

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii