Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antenele de telecomunicații interzise lângă școli, spital și cămine

ro

24 Sep, 2015 16:02 1768 Marime text
 
Antenele de telecomunicații pe suport electromagnetic emit radiații periculoase care pot duce la o creştere dramatică a bolilor grave şi cronice, produc tulburări de concentrare la învăţare şi de comportament la copii şi adolescenţi, pot produce boli degenerative ale creierului şi cancer, precum şi o slăbire a sistemului imunitar, potrivit știripesurse.ro.
 
În prezent ele pot fi amplasate fară probleme în apropierea școlilor și spitalelor. Însă un proiect de lege vine să schimbe această situație.
 
„În contextul în care în România avem cea mai permisivă legislaţie din lume privind instalarea reţelelor de comunicaţie electronice şi a elementelor de infrastructură aferente susţinerii acestora, consider că este necesară introducerea unei prevederi care să impună obligativitatea asigurării unei distanţe minime - 500 de metri (...) - între unităţile de învăţământ, unităţile medicale, centrele de plasament, centrele de bătrâni şi toate dispozitivele de comunicaţii electromagnetice care realizează procesarea şi transportul semnalelor prin suport electromagnetic”, a declarant astăzi, Diana Tuşa, inițiatoarea legii, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
 
Diana Tuşa spune că autorităţile locale sunt „legate de mâini şi de picioare”, iar în cazul asociaţiilor de proprietari legea prevede acordul acestora în vederea amplasării antenelor de telecomunicaţii, iar refuzul acestora împiedică montarea dispozitivelor.
 
„În ceea ce priveşte protecţia copiilor şi bătrânilor noştri, din păcate legislaţia existentă în prezent nu prevede nimic. Practic o autoritate locală este legată de mâini şi de picioare atunci când are în faţă un astfel de buletin (buletin de măsurare a câmpului electromagnetic - n.r.), practic nu are ce să facă. Singura recomandare pe care experţii o dau în acest caz (...) este lipirea de folii de protecţie transparente pe zonele vitrate şi vopsirea cu vopsea de protecţie contra radiaţiilor de înaltă frecvenţă pe zonele opace. Gândiţi-vă că un bolnav stă tot timpul acolo, iar un copil, pornind de la grădiniţă până la clasa a XII-a, stă între şase şi opt ore pe zi în acea locaţie”, a subliniat inițiatoarea legii. 



Sura foto: icefree.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii