Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:20 18 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Nu sunt de vină cei care cred în teoriile conspirației

ro

16 Jul, 2020 00:00 2892 Marime text

Antene 5G, masonerie și lupta împotriva dacilor liberi cu ce este îngropat sub Bucegi. Este imposibil să ai un cont pe o rețea de socializare și să nu fi găsit, din greșeală măcar, una din teoriile conspirației care se învârte în jurul pandemiei cu noul coronavirus.

Din păcate, adepți sunt din ce în ce mai mulți. Și nu este vina lor. Am ajuns la concluzia aceasta de curând. Dacă până nu de mult încercam să vin cu argumente peste argumente să încerc să fac un om să înțeleagă că este important să porți o mască în magazin pentru a-i proteja pe cei din jur și că termometrul nu îți fură CNP-ul, dar totul era în zadar.
De ce au ajuns oamenii să creadă în teorii ale conspirației?

Pentru că cei responsabili să ofere o comunicare transparentă și corectă nu o fac. Noi, ca jurnaliști, lucrăm cu ce ni se oferă informațional și transmitem mai departe. Nici pe noi nu ne mai cred oamenii. Zic că suntem plătiți de Guvern să scriem de coronavirus. La câte materiale am eu pe tema noului coronavirus, ar trebui să am o casă de vacanță în Ibiza și să concesionez teren pe Lună, dar stau tot cu chirie.

Astfel, s-au creat două tabere mondiale – cei care conștientizează existența și consecințele SARS-CoV-2 și cei care neagă existența lui. Cum putem noi, ca umanitate, să ne luptăm cu o boală și să convingem oamenii că există, în același timp? Nu prea. Aici o să fiu tranșantă. O să fie un moment, sper să nu ajungem acolo, când lumea va fi infectată în proporție de peste 50%. Îmi e teamă pentru rudele în vârstă. Eu sunt sănătoasă. Nu mă gândesc așa mult de cum m-ar putea afecta pe mine. Am părinți, am bunici. Gândul că ei ar putea păți ceva, mă sperie.
Și da, încă îmi este frică de cancer, TBC și alte boli, dar COVID-19 este o grijă în plus.

Acum îmi aplec atenția înspre lideri. Ministerul Sănătății are o comunicare ineficientă, uneori inutilă și uneori insuficientă. Această greșeală a lor a născut N teorii ale conspirației.
Faptul că au pus un zid între informație și populație este cea mai mare greșeală. Și nu doar la noi. Că nu doar românii nasc teorii inexistente, ci este un trend mondial.
Aștept cu nerăbdare ziua în care nu ne vom mai certa pe existența unui virus, ci să îmbrățișăm oamenii de știință, de la distanță desigur, pentru că ei, dincolo de teorii, luptă pentru noi.
Există o cursă mondială pentru descoperirea unui vaccin. Multe au ajuns deja în primele două faze de testări. Contează foarte mult să treacă și de faza a treia a testărilor pentru a putea începe producția mondială. Mai avem de așteptat și nu vreau să stăm iar închiși în casă.

Nu vreau să ajungem iar într-o stare disperată sau într-o stare de neliniște financiară. Vreau să ne ducem viețile mai departe, în siguranță.
Rog, astfel, autoritățile să deschidă ochii și să vadă că ei sunt vinovați pentru cei care nu cred în virus. Simplu.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii