Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiză Reuters Premierul Ponta e la ananghie. Victoria USL în alegeri este departe de a fi una sigură

ro

28 Sep, 2012 14:25 1402 Marime text
Dupa patru luni la conducerea tarii si o incercare ratata de a il demite pe presedinte, prim-ministrul roman Victor Ponta este atacat atat acasa cat si in afara granitelor, coalitia sa aflandu-se intr-o situatie dificila inainte alegerilor  din decembrie, cand victoria este departe de a fi una sigura, scrie Reuters intr-o analiza politica a mandatului lui Victor Ponta. 

Analiza Reuters:

Ponta, un social-democrat de stanga, parea ca "are totul" atunci cand a devenit cel mai tanar premier din UE in luna mai, alianta sa cu liberii bucurandu-se de o majoritate parlamentara si de un rating de peste 60% in sondaje. 

Acum, cel care ar fi trebuit sa reprezinte o schimbare de garda pentru partidul sau (Reuters ii numeste succesori ai comunistilor fostului dictatori Nicolae Ceausescu) se afla la ananghie. 

In loc sa se ocupe de numeroasele probleme a celei de-a doua cele mai sarace tari din UE, mandatul lui Ponta de pana acum a fost dominat de incercarea partidului sau de a il da jos pe presedintele Traian Basescu, ceea ce a provocat conflict cu juridicul, ingrijorare la Bruxelles si nesiguranta in randul investitorilor. 

La cinci ani dupa aderarea la UE, Romania a facut un progres slab, sub o serie de guverne ce au rezistat putin, in reformarea economiei dominate de stat si lupta impotriva coruptiei raspandite la scara larga. Probleme de baza pe care majoritatea statelor europene le-au depasit in urma cu cateva decenii, precum alimentarea cu apa pentru toti cetatenii, raman nerezolvate. 

Multi romani se simt dati la o parte in cadrul UE. Bruxelles-ul monitorizeaza respectarea statului de drept in Romania si masurile anti-coruptie, iar tara este in continuare exclusa din spatiul Schengen. 

"Speram ca dupa alegerile din Decembrie, tulburarile politice sa se sfarseasca si autoritile sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea situatiei economice a tarii", a declarat pentru Reuters Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, un fond de 3,4 miliarde de euro care detine actiuni in cateva zeci de companii romanesti. 

Citiţi continuarea AICI .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii