Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Klemm spune că scutul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

ro

18 Dec, 2015 13:22 1400 Marime text
 
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a reiterat, astăzi, că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei și nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.

El a făcut această declarație cu ocazia ceremoniei de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore de la Baza Deveselu.

Anunţul de astăzi vine după efectuarea unor  ample activităţi de construcţie, instalare de echipamente şi testare, desfăşurate la Deveselu. EPAA contribuie substanţial la securitatea colectivă a NATO, ca parte integrantă a capabilității Aliate de apărare antirachetă.


”Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american”, a afirmat, astăzi, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la aceeași ceremonie de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu.
 
În opinia sa, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă încă o dată profilul activ pe care România și l-a asumat încă de la aderarea la NATO. Ministrul a amintit că, în ceea ce privește acest proiect, partea română și-a onorat la termen toate angajamentele asumate: "Mutațiile strategice actuale din mediul de securitate european și global au generat firesc consolidarea cooperării între aliați, atât în aplicarea planului de creștere a capacității operaționale a NATO, cât și în ceea ce sperăm și așteptăm a fi consacrarea fermă a adaptării sale strategice la summitul de la Varșovia. Pentru România s-a dovedit esențial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două națiuni. Sistemul antirachetă de la Deveselu e indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret și tangibil la securitatea României, dar și a SUA".
 
El a arătat că baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea MApN, care a investit în ea aproximativ 11,2 milioane dolari la care se adaugă resurse mobilizate din alte părți ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii