Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat Doru Costea, la lucrările celei de-a VI-a Conferinţe ministeriale a Comunităţii Democraţiilor

ro

01 Jul, 2011 22:38 831 Marime text

Secretarul de stat Doru Costea, la lucrările celei de-a VI-a Conferinţe ministeriale a Comunităţii Democraţiilor 

 Secretarul de stat Doru Costea a participat la lucrările celei de-a VI-a Conferinţe Ministeriale a Comunităţii Democraţiilor (CD) desfăşurate la Vilnius la 1 iulie 2011. Au fost prezente delegaţii guvernamentale, parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai sectorului privat din  peste 70 de state.

De asemenea, au fost prezenţi la dezbateri Înaltul reprezentant UE pentru politica externă, Înaltul reprezentant ONU pentru Alianţa Civilizaţiilor, Reprezentantul special OSCE pentru combaterea traficului de persoane şi reprezentanţi ai Institutului Internaţional pentru Democraţie şi asistenţă Electorală (IDEA).

Lucrările Conferinţei au fost precedate de reuniuni ale parlamentarilor, reprezentanţilor tineretului, ale societăţii civile şi ale sectorului privat, ilustrând structura şi agenda complexă a procesului CD.

Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea, din Ministerul Afacerilor Externe, a condus delegaţia României la Conferinţa ministerială de la Vilnius. Reprezentantul MAE a susţinut intervenţii în două paneluri în cadrul Conferinţei şi a avut o serie de contacte şi întâlniri bilaterale, inclusiv cu şeful diplomaţiei tunisiene şi cu şeful delegaţiei Republicii Coreea, ţară alături de care România prezidează Grupul de lucru CD referitor la cooperarea regională.

Conferinţa ministerială a adoptat Declaraţia politica de la Vilnius care evidentiază preocuparea majoră privind reformarea Comunităţii Democraţiilor şi orientarea procesului CD spre proiecte concrete menite să consolideze instituţiile democratice, statul de drept şi buna guvernanţă, în strânsă corelare cu dezvoltarea durabila şi menţinerea păcii şi stabilităţii. Au fost instituţionalizate noile dimensiuni ale procesului CD – forumul parlamentar, forumul tineretului şi cel al democraţiei corporatiste – pentru a asigura o abordare cuprinzătoare a problematicii democraţiei la nivel naţional.

Principala iniţiativă a conferinţei a fost lansarea „Parteneriatului pentru democraţie”, având ca scop realizarea unui transfer de expertiză dinspre membrii Comunităţii Democraţiilor spre statele în tranziţie democratică, inclusiv a statelor arabe angajate în acest proces. Republica Moldova şi Tunisia au fost identificate ca state ţintă pentru această iniţiativă care urmează să se desfăşoare în cadrul a două grupuri de lucru ale CD.

In intervenţiile din cadrul Conferinţei, secretarul de stat Doru Costea a subliniat rolul activ asumat de România pentru promovarea valorilor şi principiilor CD. A exprimat susţinerea faţă de „Parteneriatul pentru democraţie” şi a evocat o serie de proiecte concrete deja iniţiate de România în vederea sprijinirii evoluţiilor democratice (procesele electorale, consolidarea societăţii civile etc)  din Europa de Est si din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, de care beneficiază Republica Moldova, Tunisia şi Egipt.

Următoarea Conferinţă ministerială a Comunităţii Democraţiilor va avea loc în Mongolia, ţară care a preluat exercitarea  preşedinţiei CD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii