Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat Doru Costea - delegaţie UNESCO discuţii despre înfiinţarea în România a unui Institut UNESCO în domeniul fizicii

ro

15 Jun, 2011 23:12 689 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a primit astăzi, 15 iunie 2011, o delegaţie UNESCO, condusă de dr. Joseph Niemela, reprezentantul pentru relaţia cu România al ICTP (International Centre for Theoretical Physics) din Trieste, membru al Consiliului de administraţie al programului ştiinţific de bază UNESCO. Din delegaţie au făcut parte dr. Osman Benchikh, director al Programului UNESCO pentru energii regenerabile şi dr. Sabin Stoica, cercetător gradul I la Institutul de Fizica şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH), preşedinte al Grupului de Iniţiativă pentru înfiinţarea unui Institut de educaţie şi cercetare în domeniul fizicii, sub auspiciile UNESCO, pe platforma Măgurele.

Scopul vizitei în România a delegaţiei UNESCO este de a realiza un studiu de fezabilitate pentru proiectul de înfiinţare în România a unui Institut UNESCO în domeniul fizicii. Secretarul de stat Doru Costea a subliniat sprijinul pe care MAE l-a oferit încă de la început şi îl va oferi în continuare realizării acestui proiect, printr-un lobby susţinut, atât la nivel interministerial, cât şi prin demersuri la conducerea UNESCO. Cu acest prilej, a evidenţiat importanţa investiţiilor în cercetare, ale cărei rezultate benefice, chiar dacă nu imediate, depăşesc cu mult costurile iniţiale.

A fost exprimată convingerea că înfiinţarea unui institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii la Bucureşti ar putea reprezenta un instrument eficient atât pentru comunitatea ştiinţifică din România, cât şi pentru realizarea obiectivelor UNESCO în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice şi asistenţei pentru dezvoltare. Interesul pentru realizarea acestui proiect a fost evocat şi de directorul general UNESCO, Irina Bokova, în cadrul vizitei oficiale pe care aceasta a realizat-o în România, în perioada 26-27 aprilie 2011, la Bucureşti.

Informaţii suplimentare

Ca urmare a colaborării strânse între fizicienii români de pe Platforma Măgurele şi cei de la prestigiosul institut UNESCO Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)-Trieste, s-au pus bazele unui proiect privind crearea unui institut internaţional în România, în domeniul fizicii şi al disciplinelor conexe.

Înfiinţarea unui institut UNESCO de cercetare în domeniul fizicii la Bucureşti ar putea reprezenta o oportunitate deosebită pentru punerea în valoare a potenţialului ştiinţific şi a infrastructurii existente pe platforma Măgurele, pentru atragerea în România a unor cercetători importanţi din întreaga lume, de participare în proiecte internaţionale de anvergură, de cooperare cu institute prestigioase din întreaga lume, dar şi de promovare a ştiinţei şi educaţiei în ţări în curs de dezvoltare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii