Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata

ro

10 Apr, 2009 04:09 1253 Marime text
Agenţia Domeniilor Statului (ADS), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, va fi desfiinţată, atribuţiile sale urmând să fie transferate primăriilor.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, că ADS este una dintre structurile care vor fi desfiinţate, urmând ca atribuţiile acesteia să fie preluate de către primării.
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) este instituţia specializată care realizează privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990, şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi. ADS a fost înfiinţată prin Legea nr. 268/2001, ca instituţie de interes public, cu caracter financiar şi comercial, în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Principalele atribuţii ale agenţiei sunt
: exercitarea în numele statului a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului privat al statului, gestionarea şi exploatarea eficientă a patrimoniului de stat, al cărui proprietar mandatat este, precum şi privatizarea societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 şi 2 din Legea 268/2001. În sarcina ADS revine şi administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public şi privat al statului, aflate în exploatarea societăţilor naţionale, a institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă şi a unităţilor de învăţământ agricol şi silvic. ADS se ocupa şi de concesionarea sau arendarea acestor terenuri. Printre atribuţiile ADS se numărau şi concesionarea sau închirierea bunurilor, activităţilor şi serviciilor publice aflate în subordinea ministerului, cumpărarea sau schimbul de terenuri cu destinaţie agricolă, în vederea concesionării sau arendării acestora, pentru realizarea de exploataţii agricole optime.
ADS se ocupa şi de aplicarea prevederilor legale referitoare la renta viageră agricolă din titlul XI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, de comasarea terenurilor cu destinaţie agricolă, în numele statului, din domeniul public sau privat al statului, în vederea concesionării sau arendării acestora, pentru realizarea de exploataţii agricole de tip ferme familiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii