Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerile consilierului Hondoreanu şi banii publici

ro

21 Jan, 2011 00:00 4265 Marime text

Hondoreanu_-_Ilie_Hondoreanu_1.jpgFirma alesului judeţean are în palmares multiple colaborări cu diverse primării din judeţ, cărora le-a furnizat mobilier. Unele înţelegeri contractuale nu i-au adus însă numai bucurii, ci şi necazuri, cu multe primării ajungând să se judece pentru a-şi obţine banii

Nu se ştie dacă notorietatea conferită de o funcţie politică sau administrativă aduce prosperitatea în afaceri sau dacă, mai degrabă, bunăstarea unui business aduce cu ea şi integrarea într-o funcţie politică. Este o dilemă asemănătoare cu cea care se naşte din întrebarea: "Ce a fost mai întâi: oul sau găina?". În timp ce unii încearcă să găsească răspunsuri la aceste "nelinişti", alţii câştigă bani frumoşi din vistieria statului.

Este şi cazul social-democratului Ilie Hondoreanu, consilier judeţean al Constanţei şi membru în Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene Constanţa a PSD, care are o colaborare strânsă cu diverse primării din judeţ, prin intermediul uneia dintre firmele pe care le patronează. Reamintim că şefii săi pe linie de partid sunt Radu Mazăre, preşedintele filialei PSD de la malul mării, şi Nicuşor Constantinescu, prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa şi preşedinte al Consiliului Judeţean.

Trei licitaţii publice i-au adus 4,5 miliarde

SC Holding Hondor Stil SRL a câştigat prin licitaţie câteva contracte bunicele puse la bătaie de diverse unităţi administrativ-teritoriale, însă colaborarea dintre firma consilierului judeţean Hondoreanu nu se rezumă doar la licitaţii, firma sa furnizând mobilier şi în valoare mai mică de 15.000 de euro, cât este pragul pentru organizarea de achiziţii directe, astfel încât a obţinut şi contracte mai mici, neevidenţiate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Aşadar, contractele pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează nu sunt şi singurele încheiate de firma alesului judeţean, pe bani publici. Dar să luăm pe rând cele trei contracte pe care, potrivit site-ului e-achiziţii.com, Holding Hondor Stil SRL le-a obţinut de la primăriile din judeţ:

1. Contract nr. 1532/01.10.2008 - "Achiziţie articole de mobilier pentru dotarea căminului cultural din localitatea Gârliciu"
-oferte primite: 1
-valoare estimată: 154.769 lei fără TVA
-valoare finală: 149.014 lei fără TVA
2. Contract nr. 6339/18.12.2008 - "Achiziţie produse de mobilier pentru căminele culturale din localităţile Pecineaga şi Vânători"
-oferte primite: 1
-valoare estimată: 165.000 lei fără TVA
-valoare finală: 150.320 lei fără TVA


3. Contract nr. 4816/22.09. 2008 - "Achiziţionare mobilier şcolar pentru unităţile şcolare din comuna Chirnogeni"
-oferte primite: 1
-valoare estimată: 140.816 lei fără TVA
-valoare finală: 130.219 lei fără TVA
Aşadar, numai din aceste contracte firma alesului judeţean a câştigat în total aproape 4,5 miliarde de lei vechi fără TVA, nemaipunând la socoteală alte achiziţii cu valoare mai mică de 15.000 de euro.

Cu alte primării s-a ajuns la proces

Colaborarea SC Holding Hondor Stil SRL cu unele primării nu a mers însă şnur, astfel încât firma lui Ilie Hondoreanu s-a văzut nevoită să le dea în judecată. Iată care sunt comunele care au ajuns la judecată cu societatea consilierului judeţean pentru neachitarea obligaţiilor de plată: Dobromir, Deleni, Amzacea şi Cerchezu. După cum se poate lesne observa, niciuna dintre acestea nu se numără printre cele care au ofertat un contract la licitaţie, ceea ce demonstrează faptul că firma alesului judeţean are şi alte înţelegeri contractuale mai mici de 15.000 euro, neevidenţiate deci în SEAP. Toate acţiunile au fost înaintate în instanţă anul trecut, cea depusă împotriva Primăriei Dobromir fiind respinsă din cauza lipsei calităţii procesuale a primăriei, ceea ce se va întâmpla probabil şi cu celelalte acţiuni având în vedere că SC Holding Hondor Stil SRL a dat în judecată primăria şi nu comuna.
De precizat că pe lângă Holding Hondor Stil, Ilie Hondoreanu mai deţine şi SC Tapihon SRL, firmă în cadrul căreia Holding Hondor Stil este asociat persoană juridică.

Terenuri şi case da, dividende lipsă

Consilierul judeţean Ilie Hondoreanu este, potrivit declaraţiei sale de avere întocmite pe 29 octombrie 2010, un om cu o situaţie materială mai mult decât prosperă, având trei terenuri intravilane, două în Constanţa şi unul în Eforie Nord, cât şi case pe fiecare dintre ele. După cum aflăm din actul declarativ, Ilie Hondoreanu este director comercial al holdingului, iar soţia, Maria Hondoreanu, director comercial. Deşi şi-a trecut salariul pe care-l încasează de la firmă, de 12.747 lei, egal cu al soţiei, alesul judeţean nu şi-a trecut şi dividendele.

Hondoreanu: "Dacă aveam influenţă, mă mai judecam?"

Cum era şi firesc, l-am contactat telefonic şi pe consilierul judeţean Ilie Hondoreanu pentru a-l întreba dacă reţeta colaborărilor sale are ca "ingredient" şi funcţia politică, mai bine zis calitatea de membru al PSD, ori funcţia publică. "Şi ce dacă am contracte? Nu mai ştiu exact pentru ce mă judec, juristul meu ştie", a afirmat consilierul. Întrebat dacă faptul că este membru PSD sau consilier judeţean a influenţat pozitiv afacerea sa, Ilie Hondoreanu ne-a dat un răspuns din care nu reiese neapărat relaţia bună cu şefii ierahici: "Vi se pare că am prea multă influenţă? Păi altfel mă mai judecam?".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • chivu cristian 01 Feb, 2011 23:09 am lucrat tptr. hondoreanu in 95, ca timplar in fabrica de la agigea mi-am taiat chiar si o mina acolo,el spune ca nu este influent stati linistit ca in acea perioada ia umplut pe toti cu mobila si acum desigur culege roadele,achizitionind contracte pe bani publici desigur