Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune prefectul Silviu Coșa Radiografia dosarului în care Valentin Vrabie a pierdut Primăria Medgidia! (DOCUMENT)

ro

10 Oct, 2023 17:00 2460 Marime text
 
 
 
  • Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, a fost condamnat definitiv marți, 10 octombrie 2023, la un an și șapte luni cu suspendare, în dosarul în care în care a fost acuzat de fals intelectual.
  • Dosarul a fost soluționat de un complet de continuitate alcătuit din judecătorii Ileana Anastasiu, Marius Cristian Epure și Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
  • În opinie minoritară, unul dintre judecători a dorit achitarea lui Valentin Vrabie, în temeiul art. 16 al.1 lit. b C.pr.pen., respectiv „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.  
  • Prefectul Silviu Coșa a declarat că în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului
  • Viceprimarul Medgidiei, ales pe listele ALDE, Niculae Păun, a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, că el va prelua atribuțiile odată ce se va lua act oficial de încetarea mandatului lui Valentin Vrabie.
 

Un complet format din trei judecători din cadrul Curții de Apel Constanța s-au pronunțat marți, 10 octombrie 2023, în dosarul în care Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, a fost deferit justiției pentru fals intelectual.  
 
Prezenta cauză a fost soluționată în primă instanță, de judecătorul Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia, prin condamnarea lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, la un an și șapte luni de executare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
 
Marți, 10 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis desfiinţarea în parte a hotărârii Judecătoriei Medgidia și în rejudecare a dispus condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.
 
Dosarul a fost soluționat de un complet de continuitate alcătuit din judecătorii Ileana Anastasiu, Marius Cristian Epure și Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
În opinie minoritară, unul dintre judecători a dorit achitarea lui Valentin Vrabie, în temeiul art. 16 al.1 lit. b C.pr.pen., respectiv „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. 
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
 
În fapt, prin actul de sesizare s-a reţinut în sarcina edilului, în esenţă, că la data de 20.06.2019, în calitate de primar, ar fi atestat în documentul oficial certificat fiscal nr. (...), emis în favoarea unei societăți comerciale (Holding Hondor Stil SRL, controlată de Hondoreanu Ilie) a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că ar fi certificat, în fals, că subscrisa nu are datorii la bugetul local, deși avea la cunoștință, afirmă magistrații, că, în realitate, „figura cu datorie neachitată de 16.271 lei (aspect cunoscut de inculpat din moment ce cu aceeași ocazie a semnat și anexa la certificatul fiscal care cuprindea datele reale)“, potrivit documentelor oficiale.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, prin decizia nr. 604/2020, din 13.11.2020, Judecătoria Medgidia a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr 111/P/2020 din 26.06.2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii în cauză.

Hotărârea judecătoriei a fost contestată de Valentin Vrabie, la Tribunalul Constanța, instanță care, prin decizia nr. 53/2021, din 29.01.2021, a  
admis, contestatia formulată de contestatorul inculpat și a desființat, în parte, încheierea penală contestată.
 
În rejudecare, tribunalul a constatat nulitatea declarațiilor martorilor audiați cu identitatea protejată sub numele de Scațiu Tănăse și Colibri Gheorghița, la data de 10.06.2020, „audiere ce s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 129 alin.4 C.p.p.“ și a dispus înlăturarea acestora din materialul probator aflat la dosarul cauzei.
 
Tribunalul a mai decis ca „instanta ce îi revine să judece cauza în fond va proceda la scoaterea fizică din dosar a celor două declarații, dupa data rămânerii definitive a prezentei“.
 
Prima condamnare – cu executare
 
Dosarul s-a întors la Judecătoria Medgidia, iar după mai multe termene de judecată și amânări de pronunțare, prin Hotarârea nr. 1164/2022, din 28.06.2022, judecătorul Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia, investit cu soluționarea cauzei, a decis condamnarea lui Valentin Vrabie la pedeapsa de un an şi şapte luni de închisoare, cu executare, pentru fals intelectual (faptă din 20.06.2019).
 
Totodată, Judecătoria Medgidia a desfiinţat „înscrisul Certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozite, taxe locale şi alte venituri datorate bugetului local nr.(...) din (...) emis de Primăria mun. Medgidia“.
 
În motivarea deciziei (ce poate fi citită integral accesând secțiunea Documente), judecătorul Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia, a precizat, printre altele, că „doar o pedeapsă privativă de libertate, poate răspunde scopurilor preventive şi coercitive ale pedepsei“.
 
Decizia judecătorului Marius Cătălin Croitoru a fost contestată de Valentin Vrabie la Curtea de Apel Constanța, dosarul ajungând pe rolul acestei instanțe la data de 1 iulie 2023, fiind repartizată completului de judecată format din judecătorii Marius Cristian Epure și Ileana Anastasiu, de la Curtea de Apel Constanța.  
 
La termenul din luna mai 2023, Curtea de Apel a respins cererea formulată de către Vrabie privind ridicarea măsurilor de protecție dispuse față de martorii cu identitate protejată, audiați sub pseudonimele „Scatiu” și „Colibri”.
 
Apoi, în luna iulie 2023, Marius-Cristian Epure a formulat o declaraţie de abţinere de la judecata acestui dosar, solicitarea magistratului fiind respinsă.   
 
În iulie 2023, instanța a repus cauza pe rol pentru rejudecarea apelului în complet de divergenţă.
 
Completul de divergenţă este format din completul iniţial investit cu soluționarea dosarului – care atunci când nu ajung la o decizie comună – apelează la un al treilea coleg judecător, în cazul de față fiind vorba despre magistratul Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Ca atare, completul de judecată a fost format din judecătorii Marius Cristian Epure și Ileana Anastasiu, de la Curtea de Apel Constanța.  
 
Marți, 10 octombrie 2023, cei trei magistrați au dat o soluție definitivă în dosar, în sensul desfiinţării în parte a hotărârii Judecătoriei Medgidia și în rejudecare a dispus condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.
 
În opinie minoritară, unul dintre judecători a dorit achitarea lui Valentin Vrabie, în temeiul art. 16 al.1 lit. b C.pr.pen., respectiv „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. 
 
După decizia de condamnare, prefectul Silviu Coșa a declarat că:  „În conformitate cu articolul 160 alin. 1, litera d din Codul administrativ, în cazul unei condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei, mandatul dat un încetează de drept.

Potrivit art.160 alin.7 și alin.8 din Codul administrativ, în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, transmis prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Cu mențiunea că ordinul poate fi atacat în instanța de contencios administrativ".
 
De asemenea, Valentin Vrabie a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că va demisiona din funcția de primar.
 
„Oricui i se poate întâmpla în țara asta, să vină doi martori sub acoperire și să facă acuzații de orice tip și să fii condamnat“.
 

 „În cel mai scurt timp, am de gând să îmi dau demisia. Îmi voi prezenta demisia în perioada următoare. Consider că așa trebuie după ce s-a întâmplat. Cum să văd această condamnare... când ești condamnat când sunt inventate condamnări, cu martori sub acoperire, în țara asta se poate orice. Sunt nedumerit. Oricui i se poate întâmpla în țara asta, să vină doi martori sub acoperire și să facă acuzații de orice tip și să fii condamnat. Orice dușman poate să se transforme în martor se poate transforma în martor sub acoperire”, a declarat pentru ZIUA de Constanța primarul Medgidiei, Valentin Vrabie.

 
După eventuala demisie, atribuțiile de primar ar trebui să fie preluate de către viceprimarul municipiului Medgidiei, ales pe listele ALDE, Niculae Păun
 
Acesta a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, că el va prelua atribuțiile odată ce se va lua act oficial de încetarea mandatului lui Valentin Vrabie.
 
„Da, așa este, atribuțiile de primar vor ajunge, conform legislației, la viceprimar. Așteptăm și noi mai multe informații”, a spus Niculae Păun.
 
Valentin Vrabie, traseu politic
 
Valentin Vrabie a fost primar în comuna Peștera două mandate și deținea funcția de președinte PSD al filialei Peștera , iar în 2010 a fost și vicepreședinte interimar al filialei PSD Medgidia.
 
În anul 2016 a candidat la Primăria Medgidia, aparent independent, dar a făcut campanie alături de partidul M10 al cărui președinte era Monica Macovei.
 
După câteva luni s-a înscris în ALDE alături de care a făcut campanie electorală la alegerile parlamentare din 2016, alături de șeful filialei ALDE Medgidia Nicolae Păun.
 
Ulterior a părăsit barca ALDE și s-a înscris în partidul lui Victor Ponta , PRO România.
 
În prezent este președintele filialei Medgidia al PNL.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Averea și interesele lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat definitiv la un an și șapte luni cu suspendare
 
UPDATE
Cine preia atribuțiile de primar la Medgidia, după eventuala demisie a primarului Valentin Vrabie?

 
Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, după condamnare - „Îmi voi prezenta demisia în perioada următoare”
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii