Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valu lui Traian. Omul Centenar Dr. Ghiorghe Papuc, arheolog, fiu al satului, fost director al MINAC, consilier local

ro

18 Oct, 2018 00:00 9686 Marime text
Născut în aprilie 1946 în localitatea Valu lui Traian, dr. Ghiorghe Papuc este absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.
În 1964, deşi iniţial ar fi vrut să studieze Dreptul, a dat admitere la Facultatea de Istorie din Bucureşti, unde a intrat al optulea.
Apoi, chiar la 1 septembrie 1969, a fost repartizat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde, peste ani, avea să devină şi director.

În iunie 1990 a devenit director adjunct, în anul 2000 a devenit doctor în arheologie. Până în 2004 a fost director al MINAC, după care, din cauza unor împrejurări politice nefericite, a fost numit şef al Secţiei Muzee în teritoriu, unde a rămas până în 2010.
 
Din 2008 a intrat însă şi în administraţia publică, fiind de atunci şi până în ziua de astăzi consilier local al comunei Valu lui Traian.
În urmă cu 14 ani, în mandatul guvernului Nicolae Văcăroiu, Gheorghe Papuc a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria E - „Patrimoniul cultural naţional”.
 
În 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, comunitatea din Valu lui Traian i-a fost alături la lansarea unei cărţi-omagiu, „Ghiorghe Papuc, om al cetăţii”, semnată de dr. Mariana Păvăloiu.
 
Cartea a apărut la Editura Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” cu ocazia pensionării arheologului Ghiorghe Papuc, cel de al cărui nume se leagă ani importanţi ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Interviu live Florin Mitroi - „În perioada 1966-1967, Valea Seacă a devenit Valu lui Traian. Bătrânii își amintesc. Este familia mea, este localitatea pe care sunt mândru că o administrez!“ (video)


Interviuri live Istoria „Hasancei“ şi povestea celor trei valuri romane. Valu lui Traian, cea mai rapidă dezvoltare în rândul comunelor de rangul său (documente + galerie foto)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii