Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pantelimon. Omul Centenar Gheorghe Frâncu a fost primar al comunei timp de aproape 40 de ani. Lui i se datorează sistematizarea satelor

ro

12 Oct, 2018 00:00 7216 Marime text
Omul Centenar al comunei Pantelimon este Gheorghe Frâncu, cel mai longeviv primar al localităţii. A fost primar începând cu anul 1949 şi până în 1986, când a ieşit la pensie.
 
Frâncu s-a născut în 1921 şi a decedat în anul 2002. Aproape că nu există locuitor al Pantelimonului care să nu şi-l amintească sau să nu fi auzit vreo poveste legată de Gică Frâncu. Primar timp de aproape patru decenii (37 de ani), Frâncu a rămas în memoria colectivă a oamenilor din sat ca omul care a sprijinit mult învăţământul, a îndemnat familiile să-şi trimită copiii la studii liceale şi chiar superioare. În vremea sa, la Pantelimon a fost înfiinţat un internat unde erau cazaţi copii din satele aparţinătoare comunei şi unde elevii primeau gratuit cazare şi masă.
 
Gheorghe Frâncu a sprijinit totodată şi fenomenul cultural în localitate. Comuna avea un ansamblu de dansuri populare, care, în anii 1966-1968, a ajuns în faza finală a unei competiţii naţionale. Tot în mandatul său, în comună a fost construit un cămin cultural, care mai există şi astăzi.
 
Locuitorii mai vârstnici îşi amintesc că, în acei ani, Pantelimon a ocupat locul I pe ţară în întrecerea privind amenajarea şi înfrumuseţarea comunei, o competiţie a vremii între unităţile administrativ-teritoriale.
 

Citeşte şi:
 

Interviu live cu primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu „Îmi doresc să ajungem la acea pace socială, fiecare să își găsească locul, să evoluăm. Am fost bulversați de democrație și mulți au pierdut din patriotism“

Interviuri live Povestea Cetății Ulmetum, scoasă la lumină de Vasile Pârvan. Comuna Pantelimon și „moștenirea“ turcească. Primii coloniști au venit din Transilvania (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii