Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:34 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asfaltările, stopate Investiţiile de la şcoala din Lumina, finalizate până la începutul anului şcolar

ro

09 Jul, 2015 00:00 1624 Marime text
Lucrările desfăşurate în comuna Lumina par să nu decurgă tocmai aşa cum administraţia locală se aştepta. Deşi mai multe proiecte de infrastructură au luat startul în forţă încă de anul trecut, unele s-au împotmolit din cauza lipsei fondurilor.

Primarul localităţii, Dumitru Chiru, a declarat că lucrările de la şcoala nouă din localitate sunt aproape finalizate. Deşi lucrările ar fi trebuit terminate la sfârşitul lunii iunie, termenul a fost puţin devansat. Mai exact, aproximativ 90% din ceea ce înseamnă o investiţie importantă pentru localitate şi pentru viitorul elevilor este gata, doar câteva retuşuri mai fiind necesare. Potrivit şefului administraţiei publice locale de la Lumina, lucrările au costat aproximativ 1,8 milioane de lei, însă Primăria a suportat doar cofinanţarea de 2%, restul banilor provenind de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. „Trebuia ca la sfârşitul lui iunie să fie gata lucrarea, dar, pentru că în iarnă am oprit lucrările din cauza vremii, am mărit termenul de predare a acestora. Nu mai este foarte mult de făcut, se lucrează la finisajele interioare. La 1 septembrie, vom avea absolut toate la locul lor, astfel că noul an şcolar îl vom putea începe cu dreptul, în casă nouă“, a declarat primarul Dumitru Chiru. 1,8 milioane de lei s-au alocat pentru utilarea unităţii de învăţământ, astfel încât şcoala din comună să poată fi comparată cu una de la oraş.

Proiectul de modernizare prevede extinderea şi dotarea Şcolii cu clasele I-VIII Lumina, respectiv extinderea unităţii de învăţământ cu un corp de clădire cu regimul de înălţime P+1E. Şcoala va dispune astfel de şase săli de clasă, dar şi de un laborator de chimie-biologie, de un cabinet medical şi sportiv şi de grupuri sanitare. „Era nevoie de aceste noi spaţii, pentru că elevii învăţau deja în două schimburi, iar numărul copiilor din localitate este într-o continuă creştere datorită numărului tot mai mare de oameni care se mută la Lumina“, a declarat primarul. Astfel, peste 1.000 de elevi vor avea, din septembrie, un spaţiu generos şi modern pentru a se pregăti.
 
În altă ordine de idei, şeful autorităţii publice locale ne-a mărturisit că are în derulare mai multe proiecte menite să dezvolte infrastructura drumurilor şi pe cea de apă - canalizare. „Am demarat, încă din toamna anului trecut, un program de asfaltare şi de pietruire a străzilor, iar lucrările au decurs chiar satisfăcător, dar le-am oprit din lipsă de fonduri. Sunt gata mai multe străzi, a fost asfaltat şi drumul comunal care leagă Sibioara de DN 22. Din păcate, am fost nevoiţi să stopăm lucrările pentru apă şi canalizare de la Sibioara, pentru că nu mai avem bani, iar constructorul nu poate face lucrările dacă nu avem cu ce îl plăti. Sperăm să rezolvăm cât mai repede şi această problemă“, a declarat primarul comunei Lumina, pentru ZIUA de Constanţa. Valoarea investiţiei este de aproape opt milioane de lei. Tot la jumătate s-a ajuns şi cu investiţia privind obiectivul „Staţie de epurare şi canalizare la Oituz“, însă, la fel, lucrările au fost stopate, momentan, din cauza banilor. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 8.585.860 de lei.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii