Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

ro

04 Dec, 2018 00:00 3263 Marime text
Virgil Coman s-a născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. A făcut studiile primare la Şcoala Generală nr. 7 din oraş, pentru ca apoi să urmeze cursurile Grupului Şcolar Industrial Materiale de Construcţii din Medgidia. Virgil Coman a fost student al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa în perioada 1993-1997. După facultate, între anii 1997 şi 2003 este profesor de istorie la Grupul Şcolar „Ioan N. Roman”.
 

 
 
Toată viaţa şi-a dedicat-o istoriei şi studiului acesteia. A urmat studii aprofundate în domeniul istoriei, specializarea „Istoria și civilizația zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate”.
A devenit cunoscut publicului în momentul în care a devenit şef serviciu în cadrul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa. A fost un bun organizator şi manager, dar, mai ales, un bun cercetător. A dorit să scoată la lumină anumite documente, a semnat o serie de lucrări de specialitate în calitate de coordonator al unor volume de studii, dar şi ca autor al unor materiale de istorie şi arhivistică. Virgil Coman este coordonator şi coautor a 19 volume de studii şi cărţi şi a peste 100 de studii şi articole publicate în ziare şi nu numai.
 
A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Umaniste, în domeniul istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”. Regretatul istoric a fost autorul şi coautorul mai multor albume şi volume de documente. Tot el a organizat numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale în domeniul istoriei. De asemenea, a avut importante intervenţii atât în presa locală, cât şi centrală.
 
A fost moderatorul emisiunii „Călător printre dosarele vremii”, difuzată la Litoral TV, unde dezbătea momente importante ale istoriei naţionale şi locale cu invitaţi pe măsură.
 
A murit la data de 5 august 2016, la doar 42 de ani, în timpul unei lansări de carte.
 
Municipalitatea i-a oferit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Numele său va dăinui şi prin galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, inaugurată în anul  2017, şi prin stradă din cartierul Faleză Nord care îi poartă numele.
 
De reţinut este şi faptul că Virgil Coman este produsul şcolii din Medgidia, acolo unde s-a reîntors mereu cu drag.
 
Sursa text si foto: lucrarea „Personalităţi marcante ale Medgidiei”, autor Adrian Ilie. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii