Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:29 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Zeița, tovarășii ei și oamenii căzuți sub cai“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

04 Jan, 2019 00:00 491 Marime text
În fiecare număr din publicația Societății Culturale Dobrogene, „Analele Dobrogei”, regăsim articole care merită împărtășite cu cititorii noștri. Aceștia pot parcurge materialele în varianta integrală, accesând Biblioteca Virtuală.
Astăzi, prezentăm un material descoperit în numărul din anul XVII, 1936, la paginile 52/51, al cărui semnatar este Tudor Dumitru. Articolul este intitulat „Cultul «Cavalerilor Danubieni»” și poate fi citit aici.


 
Istoric, arheolog, numismat, egiptolog, cu importante descoperiri și studii despre Dacia romană, Drobeta și cavalerii danubieni, Tudor Dumitru ne prezintă, în articolul din „Analele Dobrogei”, câteva dintre părțile unui monument distrus ce reprezenta o zeitate a Tomisului: „În centrul reliefului se ridică bustul unei femei fără brațe, căreia i s-a pus în față un trepied pe care nu se vede nimic. Zeița e îmbrăcată cu o haină lungă, strânsă peste mijloc; iar pe corp are un văl ce-i cade pe umeri și spate. În dreapta și stânga ei sunt dispuși în schemă heraldică doi Cavaleri, ce sunt îmbrăcați cu câte o tunică manicată, peste care aveau prinse câte o chlamidă fluturând în vânt, păstrată fragmentar numai la cel din stânga”.
 
Scriitorul și arheologul Tudor Dumitru a fost un mare om de cultură al țării noastre. Născut la 22 mai 1908 în județul Mehedinți, s-a făcut remarcat prin prisma interesului său pentru istorie, devenind profesor universitar după terminarea studiilor. A decedat în 28 octombrie 1982.
 
A absolvit Liceul „Traian“ din Drobeta - Turnu Severin, pentru ca apoi să își continue studiile la Facultatea de Istorie din București și la Academia Română din Roma. A devenit doctor în istorie și decan al Facultății de Istorie, dar și membru al Societății Internaționale de Arheologie.
 
El a consacrat numeroase studii și lucrări epocii îndepărtate a românilor. Printre studiile sale regăsim „Cavalerii danubieni”, „Istoria sclavagismului în Dacia română, Sucidava”. Munca lui s-a bucurat de un ecou puternic atât în țară, cât și peste hotare.
 
Întorcându-ne la articolul lui Tudor Dumitru din revista „Analele Dobrogei”, aflăm că aceste artefacte găsite în Dobrogea sunt unice, dar, în același timp, ciudate. Din articol, interesant pentru cititorii noștri ar fi următorul pasaj: „Capetele lor cu o parte din bust sunt distruse. El aleargă peste doi oameni căzuți cu fața la pământ pe cari, prin atitudinea încordată a călăreților, par a lovi cu ceva. Urechile exagerat de mari ale animalelor, le face să fie identificate cu asini. Execuția sculpturii e foarte neîngrijită și sumară. Fără îndoială că era complectată prin pictură ce nu a resistat agenților atmosferici. Relieful e mult tocit de apă. Picioarele calului, bine modelate, ca și corpul celui căzut, ne indică mâna unui meșter pietrar mai priceput decât cel al monumentului precedent”.
 
Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XVII, 1936, AICI.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/ziua-dobrogei/adrianv-radulescu-in-deschiderea-pontica-51-ziua-de-constanta-lanseaza-varianta-digitala-a-volumului-istoria-dobrogei-si-a-revistei-analele-dobrogei-672437.htmldrepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Singurele isvoare de orientare se puteau întâlni printre bătrâni, martori ai evenimentelor istorice“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii