Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „O chestie de dreptate pentru bunii dobrogeni.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

08 Mar, 2018 00:00 2256 Marime text
Apărută în anul 1905, adică la trei ani distanţă de momentul de la 14 decembrie 1908, când Majestatea Sa Regele Carol I anunţa abrogarea regimului excepţional care a cârmuit Dobrogea de la 14 noiembrie 1878 şi până la 1908, în lucrarea „Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei“, I.N. Roman descrie efectele acestui regim.
 
„Când majoritatea populaţiunii dobrogene o alcătuiesc românii şi când două treimi din solul dobrogean sunt în mâinile lor, putem fi mândri, ca stat, de opera săvârşită în ultimul pătrar de secol şi putem zice cu încredere că Dobrogea a fost românizată, că ea este o ţară românească.
Chiar admiţând o oarecare utilitate regimului excepţional, ca stare de provizorat, în primii ani după anexare, când provincia transdanubiană a Regatului era necunoscută oamenilor noştri politici şi aceştia o considerau cu îndoială şi neîncredere, astăzi, însă, când probele sunt făcute, când populaţia dobrogeană a dat atâtea vădite semne de vrednicie, când elementul românesc a imprimat pe totdeauna caracterul său acestei părţi de ţară (...), astăzi regimul excepţional nu numai că nu mai are raţiune de a fi, dar încă perpetuarea lui a devenit un obstacol la propăşirea normală a provinciei, iar abolirea lui n-ar fi numai o chestie de dreptate pentru bunii dobrogeni, ci şi o înţeleaptă măsură politică: îndeplinirea unei mari datorii a Ţărei mume faţă de fiica-i regăsită în urma atâtor veacuri de înstrăinare şi de robie“, încheie I.N. Roman.
 
Mâine se împlinesc 138 de ani de la promulgarea Constituţiei Dobrogei, la 9 martie 1880, fapt tratat cu la fel de multă dragoste de Dobrogea de către I.N. Roman, într-un capitol intitulat „Cum s-a votat Constituţia Dobrogei?“.
 
Ar merita, preţ de câteva minute, să răsfoiţi, fie şi digital, această micuţă, dar densă lucrare de doar 158 de pagini, pe care o puteţi găsi AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii