Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:24 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „O adevărată corabie a lui Noe este pământul dobrogean.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

23 Dec, 2017 00:00 1179 Marime text
Cel de-al patrulea capitol semnat de universitarul Constantin Brătescu în lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“ este unul extrem de amplu, ce ocupă aproape 60 de pagini, bogat ilustrate, și care ne dezvăluie mozaicul de rase și neamuri ce au populat Dobrogea.
 
Capitolul se deschide cu un citat aparținând lui Ion Simionescu, publicat în „Analele Dobrogei“ și care surprinde cât se poate de sugestiv ținutul dintre Dunăre și mare. „O adevărată corabie a lui Noe este pământul dobrogean. Mai ales primăvara și toamna, când apele sunt împânzite de puzderia păsărilor călătoare, furnicarul cel mai bogat de animale în Dobrogea se află (...). 
 
Și plantele dau Dobrogei un caracter exotic. Până aproape de Agighiol, liliecii înfloresc pe coasta dealurilor, iar semințele plantelor din Transcaucasia și Persia au încolțit pe pământul dobrogean, alăturea de obișnuitele flori de prin meleagurile noastre.
 
Același amalgam se observă și printre oameni. Nu este numai babilonia în spațiu de la tătarii în stingere și găgăuții cu origine enigmatică, până la italienii care au menținut vioiciunea lor meridională în satul Cataloi. E mai ales variațiunea în timp. În Dobrogea, mai mult decât oriunde, se găsesc suprapuse civilizațiuni stinse, străvechi, straturi istorice continuând pe cele geologice.“
 
Românii în Evul Mediu, epoca turcească în Dobrogea sau elementul românesc al secolelor XV-XIX sunt subiecte asupra cărora vom reveni pe îndelete în articolele viitoare.
 
Capitolul integral poate fi găsit aici
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii