Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Monedele antice topite de argintari nu sunt o pagubă pentru ştiinţă? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

30 Apr, 2018 00:00 3592 Marime text
Pământul Dobrogei (încă) este bogat în adevărate comori la care râvnesc cei care îl... sondează cu detectoare de metale. Acum, pentru că, înainte, artefactele din adâncurile sale, precum monede, ieşite la iveală din săpături întâmplătoare, erau vândute şi cumpărate ca... suveniruri. De acest negoţ se ocupau localnicii.
 
Judecând după mulţimea monedelor găsite aici, Tomisul a fost şi un important centru comercial, afirmă colonelul Marin Ionescu Dobrogianu. Cunoscătorii sau numismaţii amatori, conştienţi de valoarea pe care o ţineau în mână, le-au acordat importanţa cuvenită, mai mult sau mai puţin, alţii le-au păstrat „ca amintire“. Însă, din nefericire, alte monede antice au avut o soartă mult mai tristă, fiind pur şi simplu topite la argintari.
 

„Muzăul nostru de antichităţi nu coprinde decât un număr neînsemnat de monede ale oraşului; căci de pe la sfârşitul secolului XVII-lea toţi călătorii - nu numai cunoscătorii şi amatorii numismaţi, dar lumea profană - care venind prin Constanţa cumpărau de la localnici monede, pe care aceştia le găseau întâmplător prin săpături sau pe malul marii.

Şi vorbesc numai de cei cunoscători, din care unii li-au colecţionat, iar alţii li-au și publicat; dar de marea mulţime de vizitatori ai oraşului şi băilor de mare (mai ales Bucureşteni şi Galaţeni), care ţineau să le cumpere că amintire?

Dar cele topite de argintari, nu sunt o pagubă pentru ştiinţă?“,
afirmă şi se întreabă retoric colonelul Marin Ionescu Dobrogianu.

 
Despre monedele care circulau aici citiţi în lucrarea „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii