Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:12 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Lupte cu tauri şi fiare sălbatice pe hipodromul de la Tomis. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

25 Apr, 2018 00:00 1875 Marime text
Cum se distrau înainte oamenii la Tomis? Participând la lupte sângeroase cu tauri sau cu gladiatori. Acestea se dădeau în hipodrom, care ocupa un loc special la Tomis.
 
„Că în Tomi trebuie să fi fost un hipodrom se adevereşte dintr’o inscripţie găsită în oraş şi care ne vorbeşte de luptele cu taurii, în care un vechiu toreador numit Attalos şi-a găsit moartea“, scrie colonelul Marin Ionescu Dobrogianu în lucrarea sa „Tomi-Constanţa“.
 
De altfel, cursele cu cai, luptele cu taurii şi cu fiarele sălbatice, la fel ca şi acrobaţiile şi spectacolele de pantomimă erau foarte apreciate de către localnicii din Tomisului din perioada bizantină. Însă ele erau mai ales pe placul străinilor care acostau cu ambarcaţiunile pe ţărmul pontic.
 

„Poporul are nevoie de petreceri, destule amărăciuni sunt în viaţă“

 
„Nici clovnii nu lipseau. Într’un cuvânt, Tomitanii - în proporţii mai reduse - imitau pe cei din Capitală Imperiului“, mai spune Ionescu Dobrogianu, citând un scriitor bizantin din secolul al VI-lea care spunea că „poporul are nevoie de petreceri, destule amărăciuni sunt în viaţă“. Sau, după cum spunea istoricul francez Alfred Nicolas Rambaud în secolul al XVIII-lea, „teatrul bizantinilor era hipodromul“.
 
Mai multe despre viaţa la Tomis aflaţi din lucrarea „Tomi - Constanţa“, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii