Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și Tineret împlinește 58 de ani (galerie foto)

ro

07 Mar, 2019 00:00 4236 Marime text
Într-un interviu acordat în urmă cu cinci ani cotidianului ZIUA de Constanța, aniversatul zilei, actorul Lică Gherghilescu, declara despre travaliul înființării Teatrului pentru Copii și Tineret: „Am făcut multe sacrificii, atât eu, cât şi cei care mi-au fost alături în acest demers şi timpul mi-a dat dreptate, iar aceste sacrificii nu au fost în zadar. Poate că e mult spus sacrificiu, dar a fost nevoie să renunţ pentru o lungă perioadă de timp la meseria mea de bază, cea de actor, să lipsesc mai mult din sânul familiei sau să nu mai am timp pentru mine şi hobby-urile mele. Nu regret toate acestea şi, dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face-o de mâine”.
 
 

Născut pe 7 martie 1961 la Topraisar, în județul Constanța, actorul Lică Gherghilescu avea să se mute cu familia la doi pași de instituția la conducerea căreia s-a aflat aproape două decenii. Primul care i-a marcat drumul spre artă a fost profesorul Valentin Sgarcea, om de mare cultură, pasionat de teatru. Orele lui erau mici spectacole, montaje literare care au înflăcărat mintea adolescentului. Îi plăcea teatrul tot mai mult și, după cum ne mărturisea teatrologul Anaid Tavitian, a încercat să se angajeze de mic copil, dar a fost refuzat pe motiv că era minor. Mai apoi, avea să intre la IATC și să-l aibă drept mentor pe maestrul Dem Rădulescu.
 
Cele mai importante roluri interpretate de Vasile Gherghilescu au fost: Ion - „Aceşti îngeri trişti“; Lelio - „Mincinosul“; Trinculo - „Furtuna“; Potkolesin - „Căsătoria“; Bobcinski - „Revizorul“; Fred - „Târfa cu respect“; B. Miller - „Comedie pe întuneric“; Philip - „Crazy Cats“; Zmeul - „Sânziana şi Pepelea“; Gulie - „Visul unei nopţi de vară“; K. Muller - „Unde-i revolverul? “
 
În acelaşi timp, ca o vocaţie paralelă, a jucat în filme româneşti de mare audienţă precum: „Cucoana Chiriţa“, „Chiriţa în Iaşi“ (Guliţă) - regia Mircea Drăgan; „Zâmbet de soare“ - regia Elisabeta Bostan, „Furtună în Pacific“ - regia Nicu Stan; „Pas în doi“ - regia Dan Piţa; „Căderea Constantinopolului“ şi „Miss Litoral“ - regia Mircea Mureşan; „Binecuvântată fie închisoarea“ - regia Nicolae Mărgineanu; „Salutări de la Agigea“ - regia Cornel Diaconu; „Moromeţii“ - regia Stere Gulea; „Dictatorul“ - regia Radu Leon; „Rochia albă de dantelă“ - regia Dan Piţa.
 
Pentru întreaga sa carieră, cotidianul ZIUA de Constanța l-a felicitat pe actorul și directorul Lică Gherghilescu cu prilejul evenimentului dedicat comunității teatrale constănțene, din 12 iunie 2018, intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean”.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii