Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea La Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

28 Mar, 2018 00:00 4631 Marime text
La scurt timp după ce Dobrogea a intrat în granițele statului român, la Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“.
 
Afirmația îi aparține lui P. Ciupercescu, el însuși farmacist în urbea de la malul Mării Negre, și se regăsește în volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
„Prin alipirea Dobrogei, conform dreptului internațional, Statul român a trebuit să recunoască și să permită exercițiul drepturilor avute sub fosta stăpânire farmaciilor deja existente; așa că s’au găsit aci în Constanța 2 farmacii publice și una a C. F. (n.r. - Căile Ferate) ce deservea un dispensar al companiei engleze, care avea în exploatare linia Cernavodă-Constanța. Înainte de validarea titlurilor, cele două farmacii erau proprietatea d-lor Valindas și Kefala & Cicilianopoulos“, informează Ciupercescu.
 
La un moment dat, mai spune farmacistul...
„în urma unor neînțelegeri, cei doi tovarăși, Kefala și Cicilianopoulos, se desfac din tovărășie și își împart în mod egal rafturile, borcanele, ustensilele, medicamentele, etc., și unul din ei trece vis-a-vis și deschide o nouă farmacie, care în urmă e și ea recunoscută de Statul român cu aceleași drepturi ca și celelalte“.
 
În acest fel, Constanța a ajuns să aibă trei farmacii publice la 3.000 de locuitori. La aceasta se mai adaugă încă una înființată de „un oarecare Bolton, un fel de medic la C. F. engleze, în care calitate distribuia și medicamente dela farmacia dispensarului C. F. mai pe gratis, mai cu plată“.
 
Despre acest „oarecare Bolton“, Irvin Bolton, de fapt, medicul Sarafidi scrie tot în volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“ faptul că a fost adus la Constanța în anii 1860 de către compania engleză care a construit calea ferată Constanța-Cernavodă. Acesta fusese sanitar pe vaporul staționar englez „Cokatrice“, iar la compania engleză misiunea sa era aceea de a acorda îngrijiri lucrătorilor de la calea ferată, ajungând cu timpul să practice medicina generală printre locuitorii Constanței.
 
Acest Bolton, mai spune Ciupercescu, mută farmacia în oraș, îi pune o firmă de „Farmacia Engleză“, iar administrația română îi recunoaște și lui dreptul de proprietar de farmacie publică.
 
„În definitiv s’au recunoscut legale, la venirea Românilor, 4 farmacii în orașul Constanța, ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului. Aceste drepturi au fost recunoscute proprietarilor numai cu drept strict personal și fără a li se acorda și dreptul de dirigintă, întrucât nici unul nu era farmacist.

Acum farmacia în Dobrogea intră în legea română, cu restricția însă înscrisă special în lege, că acestea sunt și rămân personale, neputând deci fi cedate sub nici o formă decât pe timpul vieții proprietarilor recunoscuți. Totuși, acolo unde farmacia e proprietatea unui farmacist, Statul îl recunoaște și ca diriginte, tot cu drept personal însă“, mai spune Ciupercescu.
 
Farmaciile din Constanța, odată recunoscute de statul român, au trebuit să se supună legilor, fiind obligate să-și angajeze „diriginți responsabili, farmaciști români cu dreptul de liberă practică“.
 
Despre cum au evoluat aceste farmacii la Constanța, dar și în alte localități dobrogene, precum și despre celebrul farmacist constănțean Miga, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii