Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:55 21 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Cum erau tratați bolnavii din Mangalia și Medgidia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

16 Mar, 2018 00:00 2245 Marime text

Cum erau tratați de boli locuitorii de altădată ai Dobrogei și la cine apelau locuitorii din Mangalia și Medgidia când se îmbolnăveau? Răspunsul este oferit de medicul Hector Sarafidi în studiul „Medicina în Dobrogea“, inclus în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
„La Mangalia, în timpul dominațiunii turcești, practica medicină empiricul Petrache Gerahoglu zis și Vasiliu, îndeletnicindu-se mai mult cu tratamentul plăgilor cronice“, informează Sarafidi. Petrache mai avea un frate, tot doctor, Amira Gerahoglu, însă acesta își exercita profesia la Cavarna, fiind specializat pe medicina internă.
 
Conform lui Sarafidi, acesta din urmă cunoștea și aplica regimul declorurat (fără sare) la bolile rinichilor „mai multe decenii înainte de Vidal, care l-a introdus în medicină la 1895“. „La 1883 îi trimisesem pe o soră, care suferia de edem generalizat, tratat de Amira cu regimul fără sare“, își întărește afirmația autorul studiului „Medicina în Dobrogea“.
 
În ceea ce privește Medgidia, „un oraș de 14.000 locuitori, situat pe marginea sudică a lacului mlăștinos al centrului Dobrogean“, Sarafidi afirmă că această localitate „suferia într’un mod endemic de impaludism, pentru care guvernul din Stambul avea grijă să trimeată anual o cantitate de chinină pentru chininizarea locuitorilor, cari se indeletniciau cu plantarea de sălcii în lungul marginii mlaștinei. Această operație a fost continuată până în timpurile după urmă, iar inamicul, în cursul anilor 1916-18, a desrădăcinat toată plantația“.
 
Se pare că, în timpul stăpânirii turcești, locuitorii Medgidiei aveau un medic militar, care însă nu dispunea de farmacie, „având numai un dulap cu medicamente“. Atunci când medicul lipsea, el era înlocuit de un gerah (subchirurg).
 
Dacă doriți să aflați în ce stadiu se afla medicina și în alte localități din Dobrogea, înainte de 1878, citiți ce a scris doctorul Hector Sarafidi în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii