Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:51 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Cognacul și romul, băuturi falsificate aflate pe masa dobrogenilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

09 Apr, 2018 00:00 1513 Marime text
Cognacul și romul fabricate la noi în țară, la începutul secolului XX, erau, în cea mai mare parte, falsificate, fiind obținute din alcool industrial de o anumită concentrație, la care se adăugau esențe și coloranți sintetici.
 
Afirmația este făcută chiar de șeful Laboratorului de Chimie din Constanța, dr. D. Frangopol, fiind inclusă în amplul studiu publicat în volumul colectiv și aniversar cu valoare de document: „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
Aceste băuturi erau, de cele mai multe ori, colorate cu caramel, mai ales că prepararea cognacului din alcool, proces care presupunea distilarea vinului, era costisitoare, motiv pentru care era adesea evitată.
 
„Prin nouă lege elaborată de Ministerul de Domenii, în care se prevăd pedepse foarte mari pentru contravenient și condițiuni foarte severe în ceea ce privește compoziția băuturilor, sperăm însă că se va putea pune o stavilă acestei falsificări în masă“, scria dr. Frangopol.
 
Mai multe despre produsele contrafăcute la Constanța, dar nu numai, în primele decenii ale secolului XX citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii