Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:12 16 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Câte geamii și moschei se regăseau în Dobrogea anului 1928. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

ro

17 Feb, 2018 00:00 4260 Marime text
Dobrogea, spațiu multietnic și multicultural, este înțesată și de lăcașuri de cult creștine, dar și de geamii și moschei, ca un semn al bunelor relații de conviețuire care dau o notă distinctivă acestui fascinant ținut dintre Dunăre și Marea Neagră. 
 
Despre acest mozaic multietnic scrie și subdirectorul general în Ministerul Cultelor și Artelor G. Ilinoiu, în studiul „Cultele din Dobrogea“, publicat în volumul aniversar „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
„Pământul Dobrogei este presărat cu multe moschei și geamii, dintre care unele construite de Stat, cum este moscheia «Regele Carol I» din Constanța, iar altele reparate cu banii Statului nostru. Majoritatea acestor geamii sunt întreținute de Stat, iar multe dintre ele au fost împroprietărite cu câte 10 hectare pământ pe baza legii agrare publicată în «Monitorul Oficial» cu No. 82 din 17 lulie 1921“, scrie autorul amplului studiu.
 
Conform recensământului din 1899, în Dobrogea existau 41.667 de musulmani, iar în 1928, anul apariției volumului aniversar dedicat semicentenarului revenirii acestui teritoriu în granițele statului român, în județele Tulcea și Constanța trăiau 33.859 de turci și tătari. Însă în județele Durostor și Caliacra, populația musulmană ajungea la 137.439 de suflete.
 
Slujitorii din aceste lăcașuri de cult, caiumi, muezini, imami și hatipi, erau „puși sub supravegherea a câte unui muftiu (protopop) de fiecare județ“. De asemenea, în legea fundamentală a statului din acea perioadă se prevedea ca în Senat să existe un reprezentant religios al musulmanilor.
 
În anul 1928, în județul Constanța se regăseau șase moschei și 116 geamii, la care slujeau: „94 hatipi, dintre cari 76 plătiți de Stat; 63 de imami, dintre cari 33 plătiți de Stat; 42 muezini, dintre cari 6 plătiți de Stat și 3 îngrijitori, toți trei plătiți de Stat“.
 
În județul Tulcea, numărul acestora era mai mic, doar cinci moschei și 23 de geamii, de care se ocupau „5 hatipi, dintre cari 2 plătiți de Stat; 25 imami, dintre cari 18 plătiți de Stat; 6 muezini și 6 îngrijitori, toți plătiți de Stat“.
 
157 geamii se regăseau în județul Caliacra, iar în Durostor funcționa o singură moschee și 110 geamii.
 
Despre cultele din această parte de țară citiți mai mult în lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

 DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii