Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Casele suspecte, tripourile cu jocurile de noroc, cârciumile dădeau mult de lucru poliției.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

27 Apr, 2018 00:00 3443 Marime text
Frumosul și bogatul Tomis din perioada bizantină, cu construcții mărețe, la realizarea cărora se folosea marmură adusă de la mare depărate, pe calea mării, cu cheltuieli și eforturi mari, trepida de viață.
 
Tomitanii, dar mai ales cei care poposeau vremelnic la malul Pontului Euxin căutau distracția nu doar la hipodrom, unde urmăreau cu entuziasm lupte cu gladiatori, tauri, fiare sălbatice și alte grozăvii, ci și în alte locuri. Oraș-port, Tomisul avea de toate și pentru toți și cu siguranță această urbe „trebuie să fi împărtășit păcatele Byzanțului, despre care vorbesc cronicarii vremurilor“, este de părere colonelul Marin Ionescu Dobrogianu, semnatarul monografiei „Tomi-Constanța“.
 
Nimic nou sub soare, am adăuga noi, aflând despre descrierile cronicarilor acelor vremuri, sintetizate de colonelul îndrăgostit de Tomis: „Casele suspecte, tripourile cu jocurile de noroc, cârciumile dădeau mult de lucru poliției, care ordona să fie închise la orele șapte seara, pentru a preveni bețiile, certurile, bătăile și chiar crimele. Ori Constanța era mai aproape de Chazarii cei sălbateci și feroci, deci târgul trebuie să fi fost închis de cu vreme, mai ales că orașul nu era iluminat“.
 
Mai multe despre viața la Tomis aflați din lucrarea „Tomi - Constanţa“, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii