Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Au trecut opt ani de când Aurel Manolache dirijează și compune într-o lume mai bună

ro

09 Mar, 2018 00:00 3342 Marime text
Într-o zi de 9 martie, compozitorul și dirijorul Aurel Manolache părăsea această lume, lăsând în urmă fapte culturale memorabile, esențiale pentru istoria culturală a urbei tomitane.
 
Deși la Constanța a avut familia „Fantasio“, a fost înmormântat la Galați, orașul natal, unde s-a și stins, pe 9 martie 2010, la aproape 79 de ani.
 
Născut la Galaţi, pe 5 octombrie 1931, compozitorul Aurel Manolache, la fel ca fratele său, actorul Gelu Manolache, s-a stabilit și a creat la Constanța, fiind considerat „părintele spiritual“ al Teatrului de revistă „Fantasio“ (director şi dirijor), desfiinţat în vara lui 2004, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Constanța îi datorează lui Aurel Manolache existența Baletului constănțean, deoarece el a fost cel care, în 1978, a crezut în visul maestrului Oleg Danovski și le-a dat casă și masă tinerilor balerini care, în scurt timp, aveau să ducă peste hotare faima Ansamblului de Dans Clasic și Contemporan „Fantasio“.
 
Aurel Manolache a fost compozitor şi creator de șlagăre. Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Cătălin Crişan, Loredana Groza, Corina Chiriac sunt doar câțiva dintre cei care i-au cântat piesele ce au devenit celebre. Chiar și Julio Iglesias, la cea de-a doua ediţie a prestigiosului Festival Internațional „Cerbul de aur“ de la Braşov, în anul 1969, a ales să cânte o piesă compusă de Aurel Manolache, numită „Ale tale“.
 
Acest „director de instituţie priceput «până la Dumnezeu» în toate tainele conducerii“, după cum îl numește fostul secretar literar al Teatrului „Fantasio“, a dirijat de nenumărate ori orchestra Festivalului Naţional de Creaţie şi de Interpretare „Mamaia“. Pentru tinerele talente a creat, în 2001, Festivalul Național de Interpretare și Creație „Mamaia Copiilor“, a cărui tradiție e dusă mai departe de fiul său, actorul Liviu Manolache.
 
Pentru toate acestea și pentru multe alte fapte culturale demne de reținut, Constanța trebuie să-i păstreze și să-i respecte memoria.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii