Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arc peste timp... 125 de ani. De la Şcoala Normală de învăţători, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” (galerie foto)

ro

23 May, 2018 00:00 2272 Marime text
Înfiinţată în octombrie 1893, Şcoala normală de învăţători din Constanţa a purtat iniţial titulatura „de învăţători şi institutori”, iar absolvenţii ei mai distinşi aveau să intre de-a dreptul la învăţământul urban şi să fie institutori, restul învăţători la ţară. „Fiindcă şcoala s-a înfiinţat în metropola Dobrogei, în programa de studii se prevăzuse şi învăţarea limbilor minoritare, turcă şi bulgară, pentru a da învăţătorului posibilitatea unei apropieri sufleteşti mai mari de numitele minorităţi”, scria inspectorul şef Ioan Georgescu, în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească”.
 
Şcoala normală dobrogeană se află astăzi în categoria şcolilor de elită din învăţământul românesc şi internaţional, purtând titulatura de Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”.
 
Ieri, în faţa unui numeros auditoriu, format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Colegiilor Pedagogice din România, inspectori şcolari, directorii a numeroase unităţi de învăţământ constănţene, dar şi profesori europeni aflaţi în vizită de lucru la Pedagogic, au fost sărbătoriţi cei 125 de ani scurţi de la înfiinţare.
 
Pentru directorul actual, prof. dr. Anamaria Ciobotaru, acest colegiu a reprezentat şi reprezintă parte din viaţa sa, deoarece, cu excepţia anilor de facultate, întregul său parcurs de formare ca dascăl poartă amprenta Pedagogicului. „Am absolvit în anul 1993, moment foarte important, fiind anul Centenarului în care, prin ordin de ministru, Liviu Maior a vizitat şcoala şi a schimbat titulatura din Şcoală normală în Colegiul Naţional Pedagogic «Constantin Brătescu». Revenind la catedră, în 1997, ca profesor, altă realitatea decât cea a şcolii normale care m-a format nu cunosc. Este un privilegiu, pentru că am avut şansa de a fi colegă cu foştii mei profesori, pe care îi apreciez foarte mult şi cărora le datorez în cea mai mare parte ceea ce sunt astăzi”, declara prof. Ciobotaru.
 
Prof. Vasile Timiş, inspector general în Ministerul Educaţiei, a plecat de la titulatura colegiului, Constantin Brătescu, care a făcut o carieră universitară frumoasă şi a studiat la mai multe universităţi, după aceea a fost asistent la catedra lui Simion Mehedinţi şi s-a întors la Şcoala normală din Dobrogea.
 
„Ce este interesant de observat este că el vine efectiv dintr-o familie de dascăli, tatăl lui fiind învăţător, pe care l-a şi avut la catedră. Acest colegiu reprezintă una dintre instituţiile fundamentale şi cele mai vechi din Dobrogea”.
 
Manifestările dedicate aniversării sunt programate a se derula pe parcursul întregii săptămâni.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii