Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:57 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știripesurse.ro Liviu Dragnea stârneşte revolta. Vrea să CENZUREZE Facebook-ul

ro

09 Oct, 2015 09:22 776 Marime text
 
Liviu Dragnea a propus un proiect de lege care incriminează defăimarea socială. Proiectul a fost adoptat deja de Senat, dar camera decizională este Camera Deputaţilor. Legea definește grupul social, a cărui defăimare este pedepsită, ca fiind o „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică (...) apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi (...) sau infecţie HIV/SIDA”. Jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi specialişti în drept atrag atenţia că legea ar duce la o cenzurare a presei, dar şi a opiniilor exprimate pe Facebook, potrivgit știripesurse.ro.
 
„Se limitează libertatea de expresie. Când spun «partid de penali» sau de corupți voi fi încriminat. Ori, asta ține de un minim al libertății de expresie. Legea este perversă pentru că, sub pălăria discriminării, introduce un atac la libertatea de exprimare. Va fi greu să ne batem cu ea”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, pentru EVZ.
 
„Evident, este o lege antipresă, dar te poate lua și dacă ai postat ceva pe Facebook”, a apreciat, la Europa FM, Sorin Ioniță, de la Expert Forum. Acesta a mai explicat că legea îi va proteja pe politicienii și pe demnitarii acuzați de corupție, care vor încerca să „tempereze discuția publică”.
 
„Nu doar cuantumul mare al amenzilor - 30.000 de lei defăimarea unei persoane fizice, 60.000 a unui grup, ci, mai ales, implicarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în constatarea și sancționarea defăimării. Eu cred că stabilirea existenței elementelor constitutive ale „defăimării sociale” trebuie să fie atributul instanțelor și nicidecum al unor instituții desemnate pe criterii politice. Dacă proiectul va fi votat și în Camera Deputaților, atunci orice critică adusă unui ungur sau rom va fi prilej de amendă. Mi se pare aberant...”, a declarat şi avocatul Daniel Fenechiu, deputat PND. Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii