Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupție acuză! Afaceri necurate la Spitalul Județean Constanța? S-a lăsat cu trimiteri în judecată. Procesul, amânat

ro

01 Mar, 2018 00:00 2852 Marime text
Ieri, la Tribunalul Constanța ar fi trebuit să aibă loc un nou termen în faza camerei preliminare în dosarul în care Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, aflat în stare de deținere, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky. 
 
În cauză a fost depusă și admisă o cerere de amânare, context în care magistrații au stabilit noul termen pentru data de 28 martie. Amintim că judecătorul învestit cu soluționarea cauzei este Leonard Iustin Bourceanu, din cadrul Tribunalului Constanța.
 
De menționat că, într-un alt dosar, Leonard Iustin Bourceanu l-a condamnat pe Sorin Strutinsky, în primă instanță, la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare. Mai precizăm că judecătorul a formulat în noul dosar o cerere de abținere, însă aceasta a fost respinsă.
 
În cauză, Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, este bănuit de două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, și de trafic de influență.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățînă Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățînă Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 de lei“, conform DNA.
 
Procurorii Anticorupție mai arată că, „în aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“.
 
„În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 de părți sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială“, au conchis cei de la DNA.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii