Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptătorul Robert Orbocea, din Constanţa, este irezistibil la MMA „Vreau să ajung cât mai sus“ (galerie foto+video)

ro

01 Jul, 2015 00:00 7716 Marime text
Luptătorul Robert Orbocea, de la Clubul Sportiv Pontica din Constanţa, este redutabil la MMA. A câştigat înainte de limită toate meciurile susţinute la profesionişti şi a cucerit titlul RXF
  
Fost practicant de lupte libere (în perioada liceului), Robert Orbocea a trecut apoi la MMA (acum doi ani), impunându-se rapid la luptele în cuşcă. Are trei meciuri în sistem profesionist şi pe toate le-a câştigat categoric, unul după doar şase secunde! Ultima partidă, contra unui sportiv care se antrenează în Anglia, i-a adus şi titlul RXF (Romanian Xtreme Fighting). Un colos de 1,85 metri şi 98 de kilograme, Robert a prins gustul marii performanţe şi vrea să urce cât mai sus în lumea dură a artelor marţiale mixte.
 
În vârstă de 26 de ani (este născut pe 7 martie 1989), Robert Orbocea a făcut cunoştinţă cu sportul de performanţă în liceu, unde a început luptele libere. Tânărul avea 15 ani când a intrat pe mâna celebrului antrenor Ioan Bărbătei, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, iar după numai şapte luni de lupte, Robert a cucerit prima sa medalie naţională. Cât timp a făcut lupte libere la LPS (până la încheierea liceului), sportivul a urcat de multe ori pe podium, fiind atât vicecampion naţional, cât şi medaliat cu bronz. La început, a evoluat la categoria 76 kg, după care, odată cu trecerea anilor, a urcat la 84 kg, iar în ultima perioadă a sa de la LPS, a concurat la 120 kg.

Pe al doilea adversar l-a trimis în lumea viselor


După încheierea liceului, Robert Orbocea a luat o pauză cu sportul de performanţă dar, de doi ani, a revenit în fenomen. Tot într-o disciplină rezervată bărbaţilor neînfricaţi şi tari ca stânca, MMA-ul. De atunci, reprezintă Clubul Sportiv Pontica din Constanţa şi, deşi nu are decât trei meciuri profesioniste de lupte în cuşcă, a devenit deja cunoscut, făcându-şi un nume, graţie manierei în care s-a impus şi a impetuozităţii sale din timpul partidelor. Niciunul dintre adversarii săi nu i-a rezistat prea mult. În disputa sa de debut, la gala de la Mamaia „Bătaie ca-n Las Vegas“, Robert s-a confruntat cu Marian Constantin, care a cedat după 46 de secunde. În al doilea meci, lucrurile au mers şi mai bine, constănţeanul încheind conturile după numai şase secunde din prima repriză, când, cu o stângă, l-a trimis în lumea viselor pe oponentul său, Raul Sabou. Următoarea confruntare a avut ca miză centura RXF la categoria +95 kg, iar Robert Orbocea l-a avut faţă în faţă, la Cluj, pe Marian Rusu, un luptător care se antrenează în Anglia. Acest lucru nu a contat însă în cuşcă, puternicul constănţean înregistrând o nouă victorie notabilă, prin abandon în repriza întâi.

În familie, a dat startul la sport 


„Contra lui Marian Rusu a fost mai greu în comparaţie cu ceilalţi doi adversari ai mei, dar mă bucur că am câştigat. Acum îmi aştept următorul oponent. Încă nu s-a stabilit pe cine voi întâlni. Aşteptăm oferte, vedem. Că voi lupta în ţară sau în străinătate nu va conta, voi aborda meciul la fel. Vreau să ajung cât mai sus“, a declarat Robert, singurul sportiv al familiei sale. „Eu am dat startul“, râde campionul, care are doi fraţi mai mici.

Pregătit de performerul Daniel Asaftei


La CS Pontica, luptătorul se antrenează la MMA în fiecare zi (câte două ore), sub îndrumarea lui Daniel Asaftei, care are o carte de vizită impresionantă ca sportiv şi care a început să scoată campioni şi ca antrenor. Daniel (28 de ani) a făcut lupte greco-romane la LPS Constanţa (de unde se cunoaşte cu Robert Orbocea), iar ulterior a urcat în vârful piramidei şi la alte sporturi de contact. A devenit inclusiv multiplu campion mondial! „Îl cunosc pe Robert de mulţi ani. Este genul de sportiv care tace şi face. Se pregăteşte ireproşabil. A progresat foarte mult pe partea de box“, spune Daniel Asaftei. Pregătirea specifică plus antrenamentele din sala de forţă l-au făcut de piatră pe Robert Orbocea. Acesta a pornit cu dreptul într-o lume a luptelor în cuşcă în care îţi trebuie mai mult decât o inimă de leu pentru a reuşi.

„Avem şi în Constanţa adevăraţi campioni“ 


Pontica se prezintă pe site-ul propriu drept un club sportiv „care are un cuvânt greu de spus atunci când vine vorba de sporturile de contact din Constanţa şi unde performanţele nu întârzie să apară“. În cadrul CS Pontica a luat naştere MMA Constanţa, pentru a promova artele marţiale mixte şi în Constanţa. „Începutul nu a fost uşor. Cu timpul, sala a fost dotată cu toate instrumentele necesare desfăşurării antrenamentelor de MMA la cele mai înalte standarde. Cei mai buni luptători de MMA din Constanţa se antrenează la Clubul Sportiv Pontica. Ne-am propus să arătăm lumii că avem şi în Constanţa adevăraţi campioni“, mai menţionează sursa citată. Pe lângă antrenamentele de Kempo MMA, la Pontica se ţin şi cursuri de auto-apărare, judo copii şi jiu-jitsu. Printre campionii și medaliații de la acest club se numără, în afară de Robert Orbocea, și Cătălin Cășaru, Mădălin Pârvulescu, Andrei Tohăneanu, Florin Gafon, Sebastian Agrigoroșoaiei sau Marian Roca.

Ce este MMA?


Potrivit prezentării de pe site-ul MMA Constanţa, Mixed Martial Arts (Arte Marţiale Mixte, pe scurt MMA) este un sport de full-contact care permite folosirea unei varietăţi de tehnici, alcătuit dintr-un complex de arte marţiale tradiţionale şi netradiţionale, în cadre competiţionale organizate şi în săli de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire şi de luptă corp la corp, atât în picioare, cât şi la sol. „Părintele MMA-ului sub forma din ziua de azi este însă Bruce Lee, marele maestru, actor, regizor şi filozof chinez, care pune bazele conceptului de artă marţială mixtă în cadrul sistemului său Jeet Kune Do. Cuvintele sale «cel mai bun luptător nu este un boxer, un karateka sau un judoka. Cel mai bun luptător este cineva care se poate adapta la orice stil» pot fi considerate ca stând la baza acestui sport atât de popular din zilele noastre“, se mai arată pe site.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii