Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța Ce suvenir va păstra toată viața Enes Sali de la debutul său istoric la echipa națională

ro

19 Nov, 2021 00:00 3364 Marime text

 
  • Enes Sali a doborât recordul național și european al celui mai tânăr debutant la Naționala de seniori.
  • Evenimentul a atras atenția întregii lumi fotbalistice.
  • În presa din străinătate au apărut articole care au remarcat performanța, iar mesaje au trimis și Barca Academy și FC Barcelona.  
 
În urma evoluției (din minutul 82) în meciul Liechtenstein - România, fotbalistul de la Farul Constanța Enes Sali a devenit, la numai 15 ani, 8 luni și 22 de zile, cel mai tânăr debutant la Naționala de seniori, nu numai din România, ci și din Europa.
 
Recordul continental îi aparținea norvegianului Martin Odegaard (acum în vârstă de 22 de ani), de la Arsenal Londra, care debutase în reprezentativa mare a țării sale la 15 ani, 9 luni și 27 de zile, pe 13 octombrie 2014, într-o partidă Norvegia - Bulgaria 2-1, contând pentru preliminariile Campionatului European din 2016. La Naționala de seniori a României, Enes Sali a doborât vechiul record pe care îl deținea Cristian Manea (originar din Agigea, județul Constanța), un alt jucător crescut și format la Academia Hagi, care debutase pentru România la 16 ani, 9 luni și 22 de zile. Crescut la Academia „Gheorghe Hagi“, unde a sosit în urmă cu patru ani, Enes Sali este și cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1, înscriind primul său gol în divizia de elită a României la 15 ani, 6 luni și 21 de zile, după ce debutase în Liga 1 la vârsta de 15 ani, 5 luni și 17 zile.
 
„Ce mândrie!“
 
Debutul lui Enes la Naționala României la o vârstă atât de fragedă a atras atenția întregii lumi fotbalistice. În presa din străinătate au apărut articole care au remarcat acest eveniment, iar pe site-ul oficial al „Barca Academy“ a fost postat un articol referitor la tânărul jucător, care a trecut și prin sectorul juvenil al celebrului club spaniol FC Barcelona. De asemenea, Barca Academy a postat un mesaj și pe Twitter, dublat de cel al FC Barcelona. „Ce mândrie!“, a fost mesajul grupării catalane. „A fost foarte frumos când am auzit despre aceste mesaje, e o onoare pentru mine“, a declarat Enes.
 
Născut la Toronto
 
Jucătorul este născut în Canada, la Toronto, iar în 2014, pe când avea numai opt ani, a fost remarcat de antrenorii de la Barca Academy. Micul fotbalist a fost adus apoi în Spania și înscris la Barca Escola Barcelona pentru stagiunea 2015/2016. Antrenorul său era Pau Casassa, actualmente coordonator tehnic al Academiei pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Micul Enes a participat la pregătire cu echipele de juniori din La Masia, însă procesul de realizare a actelor se prelungea foarte mult, iar, în cele din urmă, familia a decis ca Enes să revină în Canada, ulterior puștiul fiind încadrat la Constanța, în Academia Hagi.    
 
Primii care l-au felicitat
 
Enes a menționat că va păstra toată viața, ca amintire, pe post de suvenir, tricoul cu numărul 16 pe care l-a purtat la debutul în Naționala mare a României. „Am avut puține emoții, dar am fost foarte fericit când am fost trimis pe teren, la meciul din Liechtenstein. Aveam doar gândul să joc, să dau tot ce am mai bun în mine și să câștigăm. A fost o experiență foarte frumoasă, pe care nu o voi uita toată viața mea. Fiind și fani pe stadion, a fost foarte frumos. Primii care m-au felicitat pentru această reușită au fost domnul Mirel Rădoi și coechipierii mei. După meci, am primit multe mesaje, de la familie, de la prieteni și fani. Faptul că beneficiez de susținerea necondiționată a familiei contează foarte mult. Pentru mine, familia e cea mai importantă. M-a susținut mereu, a fost mereu lângă mine și îi mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-a oferit și pentru sacrificiile făcute. Când e familia lângă mine, am și eu putere mai mare și mă simt foarte bine“, a menționat Enes Sali, la Farul TV. Și Cristian Manea s-a bucurat pentru reușita tânărului său coleg de la Națională. „Cristi m-a felicitat și mi-a spus să muncesc în continuare ca și până acum“, a precizat Enes.
 
„Nu trebuie să mă opresc aici“
 
Pentru tânărul fotbalist înseamnă mult faptul că a doborât recordul european stabilit de Martin Odegaard. „Sunt conștient că trebuie să muncesc în continuare, de două ori mai mult ca până acum, și să demonstrez. Nu trebuie să mă opresc aici. Sper să joc cât mai bine, să am cât mai multe reușite și goluri, pentru a ne califica cu Farul în play-off. Sâmbătă, în meciul de campionat cu UTA, vom avea o misiune grea și importantă, trebuie să intrăm tare în meci și să învingem pentru suporteri, care nu vor fi pe stadion“, a punctat Enes Sali.
  
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Echipa națională de fotbal a României)

  
Citește și:

 Enes Sali, de la Farul Constanța, a doborât la Națională și un record european!
„Vreau să joc pentru România cât mai mult timp“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii