Constanța. Micul rugbyst Andrei Cristian Diaconescu La 12 ani, e învățăcel în arbitraj. „Cavaler“ în devenire, a furat meserie, pe stadionul „Mihai Naca“ (GALERIE FOTO)
Constanța. Micul rugbyst Andrei Cristian Diaconescu: La 12 ani, e învățăcel în arbitraj. „Cavaler“ în
16 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1258
Marime text
- Andrei Cristian Diaconescu practică, la nivel de competiție (cu rezultate deosebite), sportul cu balonul oval, dar și șahul, iar înot face pentru sănătatea sa.
Așchia nu a sărit departe de trunchi în familia lui Robert Diaconescu, cel mai bun arbitru de rugby din România, antrenor de rugby și profesor de educație fizică. Fiul său, Andrei Cristian Diaconescu, calcă și el cu hotărâre pe drumul sportului, în care rugby-ul ocupă un loc de cinste.
În vârstă de 12 ani, Andrei Cristian practică, la nivel de competiție (cu rezultate deosebite), sportul cu balonul oval, dar și șahul (la CS Năvodari), iar înot face pentru sănătatea sa. Pasiunea arbitrajului, în care tatăl său a făcut carieră, nu l-a ocolit nici pe fiu, care se pregătește încă de pe acum pentru acest domeniu, în care va păși peste mai mulți ani. Acum e un învățăcel în arbitraj, iar cel mai bun exercițiu practic e tot meciul oficial. Astfel că băiatul de 12 ani a îmbrăcat costumul de mini-arbitru și a coborât la nivelul terenului, la partidele de pe stadionul „Mihai Naca“ din Constanța din etapa a treia, zona Muntenia, a campionatului de juniori Under-16 (Tomitanii Constanța - Șoimii București 3-0) și juniori Under-18 (Tomitanii Constanța - CT Dinicu Golescu / CS Rapid București 10-37).
„Duminica la muncă“
Puștiul a stat în afara terenului, în spatele unuia dintre arbitrii asistenți, furând meserie de la acesta în ce privește poziționarea. „Duminica la muncă. Arbitru în devenire“, a fost mesajul mamei micului rugbyst și viitor arbitru. „Lui Andrei Cristian îi place rugby-ul la nebunie și e deschis oricărei provocări. Va deveni arbitru pe la 19 - 20 de ani, până atunci va juca și va acumula cunoștințe. Cam pe la această vârstă am debutat și eu în arbitraj, am carnet de arbitru din 2001“, a spus și tatăl puștiului.
Cel mai bun „cavaler“ din țară în ultimii doi ani
Robert Diaconescu este șeful arbitrilor dobrogeni, arbitru internațional, iar în tradiționala anchetă anuală a Federației Române de Rugby a fost declarat cel mai bun „cavaler“ din țară în ultimii doi ani, 2022 și 2023. Antrenor de rugby la nivel juvenil la CS Năvodari, Robert Diaconescu este și profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială nr. 1 Peștera.
O nouă experiență benefică
Cu o zi înainte de cuplajul de pe stadionul „Mihai Naca“, Andrei Cristian Diaconescu participase în Campionatul de minirugby AMRB, la copii Under-14, la București, în complexul Steaua, în primul turneu din seria celor patru, cu echipa Tomitanii Constanța, ce reunește copii din mai multe puncte din județ, selectați și lansați în performanță printr-o largă campanie, lansată de Asociația Județeană de Rugby Constanța (președinte, Florin Constantin).
Tomitanii au jucat în acest turneu cu CS Olimpia - Flamingo și cu ACSOV Pantelimon Rugby Academy, bifând o nouă experiență benefică pentru cariera lor.
Celelalte trei turnee sunt programate pe 9, 16 și 23 noiembrie 2024, pe Stadionul Național Arcul de Triumf din București, în deschiderea meciurilor test de seniori: pe 9 noiembrie - Canada - Chile (ora 13.00), România - Tonga (ora 18.00); pe 16 noiembrie - România - Canada (ora 18.00); pe 23 noiembrie - România - Uruguay (ora 18.00).
Locul 1 la Șah în Școală
Pe lângă sport, Andrei Cristian Diaconescu are și talent artistic, dar e foarte bun și la carte, are zece pe linie la școală. La finele clasei a V-a A a luat premiul întâi, cu media 10, și a primit diploma de excelență, la Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ Constanța, unde o are dirigintă pe prof. Crina Georgiana Dobre. Micul sportiv a primit și mențiune la olimpiada de limba și literatură română, iar la olimpiada de biologie a fost la un punct de o nouă mențiune. Recent, a ocupat locul întâi, la Șah în Școală, la Năvodari, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto galerie: Facebook (Cristina Vanu Diaconescu)
Citește și:
CS Năvodari. Sport în familie
Micul rugbyst Andrei Cristian Diaconescu adună în continuare medalii și la șah, dar e și un bun înotător (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii