Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai tânăr debutant la Națională Enes Sali, gata să preia ștafeta de la Cristian Manea. Constanța și recordul istoric sub tricolor (video)

ro

10 Nov, 2021 00:00 4136 Marime text
  • La 15 ani, cinci luni și 17 zile, faristul Enes Sali este cel mai tânăr marcator din istoria fotbalului românesc.
  • Cristian Manea a susținut primul său meci la Naționala mare în iunie 2014, în partida România - Albania, pe când avea 16 ani şi zece luni.
  • Manea e originar din comuna constănțeană Agigea și a fost lansat în fotbalul mare de FC Viitorul.
 
 
Noua speranță a fotbalului românesc, Enes Sali, de la Farul Constanța, ar mai putea doborî un record. Devenit, la 15 ani, cinci luni și 17 zile, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1, mijlocașul ofensiv al „marinarilor“ este aproape de a fi și cel mai tânăr debutant de la echipa națională de seniori.
 
România se află în fața ultimelor două partide din preliminariile Campionatului Mondial din 2022, urmând a întâlni Islanda (joi, 11 noiembrie, de la ora 21.45, pe stadionul „Steaua“ din București) și Liechtenstein (duminică, 14 noiembrie, de la ora 19.00, pe stadionul „Rheinpark“ din Vaduz, ambele partide fiind în direct la Pro TV și la Radio România Actualități. Cu două victorii, tricolorii sunt siguri de clasarea pe locul doi în grupă și implicit de calificarea la baraj. Printre cei pe care selecționerul Mirel Rădoi i-a convocat pentru cele două partide se numără și trei fotbaliști de la Farul Constanța, portarul Marian Aioani, fundașul Virgil Ghiță și mijlocașul Enes Sali. Dacă va fi folosit într-unul dintre cele două meciuri, Enes va deveni cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale, doborând recordul lui Cristian Manea, de la CFR Cluj, dar originar din comuna constănțeană Agigea și lansat în fotbalul mare de FC Viitorul!
 
„O confesiune inedită“
 
Cristian Manea a susținut primul său meci la Naționala mare în iunie 2014, în partida România - Albania, pe când avea 16 ani şi zece luni. Selecționer era atunci Victor Pițurcă, iar tânărul din Agigea a debutat alături de consacraţii Raţ, Marica, Chiricheş sau Tătăruşanu, doborând un record vechi de 86 de ani. Acum Cristian are 24 de ani și este pregătit să-i predea ștafeta sub tricolor lui Enes Sali. Pe FRF TV cei doi au vorbit despre cele două momente speciale din viața lor. „I-am pus față în față pentru o confesiune inedită pe doi coechipieri de la lotul României legați de un element special. Cristi Manea, cel mai tânăr debutant all-time pentru România, și Enes Sali, proaspăt convocat la prima reprezentativă, la doar 15 ani și 8 luni. Practic, deținătorul recordului istoric și talentul care l-ar putea «învinge“!“, se arată pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.
 
Coleg de cameră cu Ciprian Marica
 
„Pentru mine, experiența de la debut a fost una dintre cele mai frumoase. Nu mă gândeam ca, la o vârstă atât de fragedă, să debutez în echipa națională mare. A fost o onoare pentru mine, având în vedere că m-am aflat alături de jucători foarte importanți ai fotbalului românesc. M-aș bucura foarte mult ca Enes să îmi ia locul. Avem nevoie de jucători tineri și trebuie să le dăm încredere. Sunt curios dacă are emoții. Prima mea zi în cantonamentul tricolor a fost una emoționantă, pentru că eu jucasem doar câteva meciuri în Liga 1 la Viitorul și să faci pasul la echipa mare direct, alături de jucători mari, veniți din campionate externe puternice, a fost ceva special. Am avut emoții. Chiar dacă stătea singur în cantonament, Ciprian Marica m-a luat în cameră cu el. Mi-a dat încredere. Nu m-am simțit că sunt mai mic ca ei sau inferior“, a povestit Cristian manea la FRF TV.
 
„Este o onoare să fiu aici“
 
„Am puține emoții, dar nu cred că mă afectează. Mă voi descurca și sper să joc cât mai bine. Este o onoare să fiu aici, sunt foarte fericit pentru această convocare, mă simt foarte bine. Am vorbit și cu băieții. M-au felicitat pentru prezența la lot. Dintre fotbaliștii actuali, îmi plac Răzvan Marin, Stanciu, Ianis, cu care mi-ar fi plăcut să stau în cameră“, a punctat și Enes Sali, conform sursei citate. Cu prilejul convocării sale în premieră la lotul de seniori, a fost creat un video special în prima lui zi în cantonamentul României. Cum a fost primit, camera lui și primele imagini cu el în tricoul Naționalei!
 
Mesajul lui Alin Stoica
 
Aflat pe locul 10 all-time în topul celor mai tineri jucători la primul meci pentru România, Alin Stoica, cel care debuta la Naționala mare la 18 ani, trei luni și opt zile și avea ulterior să strângă 12 meciuri sub tricolor, i-a transmis un mesaj pe Liveblog Peluza Tricoloră de pe site-ul oficial al FRF lui Enes Sali.
 
„Când am fost convocat prima dată la echipa națională eram deja titular la Anderlecht, jucasem câteva meciuri și în cupele europene. Poate a fost mai ușor pentru mine. Și eu eram un copil, dar Enes e și mai tânăr.
 
Erau alte vremuri, eram înconjurat de jucători care fuseseră la turneele finale din 1994 și 1996, jucători pe care îi știam și admiram de mic, unii jucaseră și cu tatăl meu. Eram coleg cu Tibi Selymes la Anderlecht. La prima convocare simți o bucurie enormă, cred că la fel va fi și pentru el.
 
Vârsta nu mai este la fel de importantă în fotbalul din ziua de azi, deja la 25 de ani începi să devii bătrân. Enes Sali trebuie să profite de această șansă, poate să devină cel mai tânăr debutant din istoria naționalei. Dar acest lucru înseamnă prea puțin. Începutul are rolul lui, însă cel mai imporatant este parcursul ulterior. Cariera lui abia de acum începe. Îl sfătuiesc să nu se entuziasmeze foarte mult, să fie profesionist și să lupte anii următori pentru trofee, pentru că, la final, astea contează. Nu câți ani ai jucat, câte meciuri, ci trofeele pe care le-ai câștigat!
 
E important să înceapă să joace meci de meci și, când va ajunge în străinătate, să câștige trofee, să nu rămână doar cu un eventual record de cel mai tânăr debutant.
 
Îi doresc să muncească mult pentru a se realiza, nu doar să joace fotbal, ci să devină un campion. E mai greu, dar și mult mai frumos!”, a fost mesajul lui Alin Stoica.
 
Germania a obținut deja calificarea
 
În acest moment, în grupa preliminară J, clasamentul arată astfel: 1. Germania - 21p, 2. România - 13p, 3. Macedonia de Nord - 12p, 4. Armenia - 12p, 5. Islanda - 8p, 6. Liechstenstein - 1p. În ultimele două etape, se joacă meciurile: pe 11 noiembrie: Armenia - Macedonia de Nord (ora 19.00), România - Islanda, Germania - Liechtenstein (ora 21.45); pe 14 noiembrie: Liechtenstein - România, Armenia - Germania, Macedonia de Nord - Islanda (ora 19.00). „Germania a obținut calificarea la Mondial, acolo unde merg direct câștigătoarele celor 10 grupe din preliminarii. Pentru celelalte 3 locuri disponibile Europei vor lupta cele 10 ocupante ale locurilor secunde + cele mai bune două câștigătoare de grupe în Liga Națiunilor care nu se află pe primele două poziții în grupele preliminariilor CM. Cu două victorii în noiembrie, tricolorii vor evolua la baraj și își vor afla adversarii pe 26 noiembrie, atunci când FIFA a programat tragerea la sorți“, se arată pe site-ul oficial al FRF.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: captură Youtube (FRF TV)

 
Citește și:
 
Meciul din 1977
Înainte de Enes Sali, a fost Dorel Zamfir! Povestea unui alt copil teribil al Farului, care a debutat la 15 ani, contra Stelei (galerie foto)

 
 
Farul Constanța. La 15 ani, chemat la Naționala mare!
„La Enes Sali, într-o lună, lucrurile s-au dus de la zero la infinit“ (galerie foto)

 
 
Şi-a anunţat părinţii de pe scaunul de la frizerie
Debutul istoric al lui Cristian Manea la echipa naţională a emoţionat Agigea (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii