Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meciul din 1977 Înainte de Enes Sali, a fost Dorel Zamfir! Povestea unui alt copil teribil al Farului, care a debutat la 15 ani, contra Stelei (galerie foto)

ro

08 Nov, 2021 00:00 7734 Marime text
 

 
  • Dorel Zamfir a debutat la prima echipă a FC Constanţa pe 16 martie 1977, la vârsta de 15 ani, cinci luni şi 16 zile.
  • După echipa de pe litoral, tânărul fotbalist a jucat la Dinamo şi Steaua, dar şi la FC Argeş.
  • În 1981, la Campionatul Mondial Under-20 din Australia, Dorel Zamfir a marcat golul României din remiza (1-1) cu Brazilia.
 
Enes Sali, fotbalistul Farului Constanţa, a intrat în istoria fotbalului românesc ca cel mai tânăr marcator al primei divizii, el numărându-se totodată printre cei mai tineri debutanţi în Liga 1, la 15 ani, cinci luni şi 17 zile, în partida Farul - Sepsi Sfântu Gheorghe 1-0, jucată în acest an, pe 9 august.
 
Gruparea de pe litoral se mândreşte în mod deosebit însă şi cu un alt fotbalist care şi-a făcut debutul pe prima scenă a fotbalului românesc la o vârstă fragedă! E vorba de Dorel Zamfir, care, în urmă cu 44 de ani, pe 16 martie 1977, a susţinut primul său meci în Divizia A, cu FC Constanţa, la doar 15 ani, cinci luni şi 16 zile, în confruntarea FC Constanţa - Steaua 0-1! Coincidenţă, Dorel şi Enes sunt despărţiţi de numai o zi (în favoarea primului) în ce priveşte debutul în prima ligă. Copil teribil al Farului şi al fotbalului constănţean, Dorel Zamfir s-a născut la Vişeul de Sus, în judeţul Maramureş (de acolo de unde este mama sa, care, luni, 8 noiembrie, împlineşte 80 de ani), dar a venit la Constanţa (locul natal al tatălui său), alături de familie, la vârsta de numai două luni. Astfel că bărbatul care acum are vârsta de 60 de ani e practic constănţean. El locuieşte actualmente la Bucureşti, dar are o casă şi la Constanţa.
 
Talent precoce
 
Dorel a început fotbalul la vârsta de şapte ani, la Farul, şi s-a remarcat rapid ca un talent precoce, fiind ulterior convocat şi la loturile naţionale de juniori. Astfel că nu a mirat pe nimeni când tânărul Dorel a fost chemat la echipa mare a „marinarilor“, la 15 ani şi puţin. „Antrenorul Gheorghe Ola a sunat acasă la noi şi m-a chemat la pregătirea primei fomaţii. Eu jucam atunci şi la tineret speranţe. Am participat la antrenamente, am fost folosit şi în câteva partide amicale, cum ar fi cele cu Cimentul Medgidia şi cu Portul Constanţa (în a doua partidă am şi înscris un gol), iar, la un moment dat, a venit şi clipa debutului oficial, în Divizia A“, povesteşte Dorel Zamfir.
 
Meciul, amânat de cutremurul din 1977
 
Tânărul fotbalist avea să aibă parte de un debut teribil, o partidă la Constanţa cu Steaua! Meciul a avut însă o poveste aparte. Returul ediţiei 1976/1977 al Diviziei A era programat în ziua de duminică, 6 martie 1977, cu etapa a 18-a, doar confruntarea FC Constanţa - Steaua trebuia să se joace cu o zi mai devreme, pe 5 martie, fiind televizat. Steaua venise deja pe litoral, numai că în seara zilei de 4 martie, la ora 21.24, s-a produs cutremurul devastator. Astfel că etapa a fost amânată, iar meciul de pe litoral s-a jucat pe 16 martie. Dorel Zamfir şi-l aminteşte de parcă s-a disputat ieri. „Stadionul a fost arhiplin, ca la toate meciurile noastre de acasă, de altfel. Am jucat titular şi am rămas pe teren toate minutele. Steaua ne-a bătut greu, marcând în repriza a doua. Eu am jucat postul meu obişnuit, extremă dreapta, şi l-am avut adversar direct pe Iosif Vigu. M-am descurcat. Nu am avut emoţii, doar fusesem pe la toate loturile de juniori. Îmi aduc aminte şi echipa noastră cu care am început acel meci: Sărăcin - Mustafa, Antonescu, Nistor, Turcu - Ignat, Petcu, Livciuc - eu, Peniu şi Buduru“, arată Dorel Zamfir.
 
„Fraţii siamezi“
 
Fostul fotbalist a păstrat în colecţia sa personală şi o imagine cu formaţia Farului, aliniată la centrul terenului, înainte de startul acelei partide cu Steaua. Debutul său. În imagine sunt, de la stânga la dreapta, Nistor, Mustafa, Dorel Zamfir, Livciuc, Petcu, Turcu, Buduru, Peniu („fraţii siamezi“, care, şi la pozele cu echipa, stăteau unul lângă altul), Ignat, Sărăcin şi căpitanul de echipă, regretatul Dumitru Antonescu. Într-un top zece al celor mai tineri debutanţi în Liga 1, deschis de Nicolae Dobrin (14 ani, 10 luni şi 5 zile), Dorel Zamfir ocupă locul şapte, iar Enes Sali e pe opt.
 
I-a dat gol Braziliei la Campionatul Mondial Under-20
 
Dorel Zamfir a jucat la FC Constanţa în perioada 1976 - 1978, interval în care a disputat 43 de goluri şi a marcat de trei ori. În cariera sa de vârf în prima divizie au urmat Dinamo (1979 - 1982, 27 meciuri - două goluri), Steaua (1982 - 1983, 8-2) şi FC Argeş, unde a jucat cel mai mult, şapte sezoane, între 1982 şi 1989 (196 de  meciuri şi 17 goluri). În total, fostul fotbalist are în Divizia A 250 de meciuri şi 24 de goluri. În 1981, pe când juca la Dinamo, tânărul Dorel Zamfir a participat şi la Campionatul Mondial Under-20 din Australia, întrecere la care România a obţinut medalia de bronz. În primul meci, tricolorii au întâlnit Brazilia, cu care au remizat, 1-1, golul României fiind marcat de Dorel Zamfir, care a egalat în minutul 82. 
 
Florin Halagian i-a propus să-i fie secund
 
Jucător cu centrări de manual, constănţeanul a evoluat în ţară şi la alte echipe, dar a ajuns şi în străinătate. „Am mai jucat la Bistriţa, apoi în Turcia şi Israel, iar ultima formaţie din cariera mea a fost Flacăra Moreni, unde am fost antrenor - jucător. De aici m-am retras din fotbal, după mai multe operaţii la menisc. Nu am rămas în fenomen, m-am dedicat afacerilor. Antrenorul Florin Halagian mi-a propus să-i fiu secund, dar nu am acceptat, constatând că nu e de mine această meserie. Regretatul Halagian îmi era şi cumătru, după ce i-am cununat fetele, iar apoi i-am şi botezat nepoatele“, precizează Dorel Zamfir.    
 
Invitat la Memorialul „Dumitru Antonescu“
 
Acum doi ani, fostul fotbalist a venit la Constanţa, cu ocazia Memorialului „Dumitru Antonescu“, onorând invitaţia asociaţiei FC Farul Old-boys (preşedinte, Stelian Carabaş), care le-a oferit cu acest prilej cadouri atât mai multor glorii fariste (Ștefan Petcu, Ilhan Mustafa, Mihai Turcu, George Drogeanu, Dumitru Nistor, Dorel Zamfir, Ioan Ghirca, Constantin Gache, Dumitru Sărăcin), cât și lui Viorel Stoica, fost vicepreședinte al FC Farul.
 
Era o extremă clasică
 
Paul Peniu, actualul preşedinte al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, nu a putut veni la acel eveniment din 2019, disputat la Sala Sporturilor din Constanţa, astfel că nu l-a reîntâlnit pe Dorel Zamfir. „Nu ne-am mai văzut faţă în faţă de foarte mult timp. Doar pe Facebook îl văd, e activ pe reţeaua de socializare. Dorel rămâne unul dintre copiii teribili ai Constanţei, unul dintre copiii mării, cum îmi place mie să le spun. A venit la echipa mare, tânăr fiind, cu o calitate fotbalistică extraordinară. Era un copil foarte talentat, unul dintre vârfurile generaţiei sale. Era o extremă clasică. Păcat că nu şi-a atins pe deplin imensul său potenţial“, a punctat Paul Peniu.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: colecţie personală Dorel Zamfir şi ZIUA de Constanţa 

 
Citeşte şi:
 
LIVE TEXT. Constanța
FC Farul, pe locul trei la Memorialul "Dumitru Antonescu". Steaua, câștigătoare (galerie foto)

 
La FC Farul, Constantin Gîrjoabă a primit vestea cea mare
„Dansam în poartă de fericire” (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii